Belföld

Bővül a PSZÁF feladatköre

A kormány döntése értelmében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) feladatköre kibővül a hitelintézeti, befektetési és biztosítási feladatokkal is foglalkozó pénzügyi konglomerátumok ellenőrzésével - mondta Gulyás Erika kormányszóvivő a kabinet ülése után.

A kormány szerdai ülésén döntött a pénzügyi konglomerátumok kiegészítő felügyelete tekintetében egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról – közölte a szóvivő. A törvénymódosítás a hitelintézetekről, a tőkepiacról és a biztosítókról szóló törvényeket érinti – tette hozzá.

Gulyás Erika közölte: a PSZÁF-nak lehetősége lesz arra, hogy vizsgálja azokat a pénzmozgásokat, amelyek ezeknek a konglomerátumoknak hitelintézeti, biztosítási és tőkepiaci tevékenységére létrehozott társaságai között zajlanak.

Ennek azért van jelentősége, természetesen elsősorban a betétesek, a biztosítottak védelme érdekében, mert ha az egyik tevékenységi kör veszteségessé válik, akkor elképzelhető, hogy egy másik tevékenységi ághoz csatlakozott betétesek, befektetők pénze is veszélybe kerülhet – mondta.

A törvénymódosítások nem terjednek ki az egykori befektetési vagy ingatlanfejlesztési szövetkezetekre. Ilyen körben is gondolkodik a kormány a szabályozásról – fűzte hozzá Gulyás Erika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik