Belföld

Egészségügyi reform – kész a törvényjavaslat

Az egészségügyi tárca vezetése arról tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy elkészült az egészségügy reformját megalapozó törvényjavaslat.

A program  új típusú érdekeltségi rendszert teremtene, nagy hangsúlyt fektetve a regionális döntéshozatalra és magában hordozná a fejlesztés politikai csíráit – közölte Kökény Mihály egészségügyi miniszter a megbeszélést követő sajtótájékoztatón. “Ez egy olyan modernizációs javaslat, melynek lényege, hogy a közpénz kövesse a betegellátást, tehát ne az öröklött igazságtalan szerkezetű intézményrendszer finanszírozását szolgálja” – fogalmazott Kökény Mihály. Elmondta: az eredetileg ellátásszervezési rendszer elnevezésű koncepció a lezajlott szakmai és politikai egyeztetéseket követően térségi egészségfejlesztési rendszer néven kerülhet majd a kormány elé augusztus végén vagy szeptember elején.

A tárcavezető beszámolt arról, hogy a jelenlegi adatok alapján elképzelhető, hogy még az idén 1 százalékos nyugdíjemelésre kerülhet sor, amelyet visszamenőleg egy összegben kapnának meg a nyugdíjasok, de a végletes döntést erről is szeptemberben hozza meg a kormány. “Mindezekkel az intézkedésekkel az várható, hogy 2004-ben a nyugdíjak vásárlóereje 3 százalékkal nő” – fűzte hozzá. Kökény Mihály tájékoztatást adott arról is, hogy szeptemberre készülnek el az egyes szociális törvények módosításai, amelyek a legszegényebbek segítésére vonatkozóan tartalmaznak majd tárcaközi feladatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik