Belföld

A dráguló olaj miatt gyengülhet a dollár

Az elmúlt hónapokban erősödő dollár jelentősen gyengülhet, amennyiben a dráguló olajár visszaveti a gazdaság növekedését.

A közelmúltban indult meg a dollár drágulása, miután a Fed jelentős kamatnövelési hullámára számítottak a befektetők. Az irányadó kamatszint 46 éves mélyponton, 1,00 százalékon állt. A központi bank június 30-án 25 bázispontú növelésről döntött, négy év után ez volt az első kamatemelés, miközben jelezte: lépéseket tesz annak érdekében, hogy a kamat elérje a “normális” szintet.

A kamatemelés óta ismertetett makrogazdasági adatok azonban inkább csalódást keltőek voltak, ami aláásta azokat a várakozásokat, miszerint a Fed idén erőteljesen növeli a kamatot és ezzel együtt háttérbe szorult az a vélekedés, hogy drágul a dollár.

Újabb csapás a dollárra, hogy hétfőn a New York-i árupiacon (NYMEX) a kőolaj hordójának az ára történelmi csúcsra nőtt, megközelítve a 45 dollárt.

Szakértők biztosak abban, hogy az olajár emelkedését a benzin drágulása követi, ez viszont megterheli a fogyasztók pénztárcáját és kevesebb más terméket vásárolnak. A Bank of New York egyik devizapiaci elemzője azt mondta, hogy a magas olajárat rendre követi a gazdasági növekedés lassulása. Amennyiben hosszabb távon hordónkét 40 dollár fölött marad az olajár, az már komoly gondokat okozhat – tette hozzá. Úgy vélte továbbá, hogy a magas olajár miatt az euró ismét 1,25 dollárra drágulhat. Az euró az 1,29 dolláros történelmi csúcsot februárban állította be.

Hétfőn este New Yorkban az euró 1,2266 dollárra gyengült a vasárnapi 1,2284 dollárról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik