Belföld

Olaszország fékezi a repülőjegyek eladását

Olaszország felkérte Európa vezető légitársaságait, a British Airwayst (BA) és a német Lufthansát, hogy bizonyos távolsági járataikra ne áruljanak olcsóbb jegyeket az Alitalia, nagyrészt állami tulajdonban levő cég ajánlatainál. A brit légitársaság protestál – írja a Financial Times online.

Az olasz kormány 400 millió eurós, államilag garantált sürgősségi hitelt kíván nyújtani az Alitalia légitársaságnak, hogy megvédje a csődtől. A hír heves tiltakozást váltott ki a BA-nél. Nagy-Britannia pedig vitába keveredett az Európai Bizottsággal, miután az olasz kormány egy kétoldalú, államközi megállapodásra hivatkozva, korlátozni kívánja a BA értékesítési jogát. Az Alitalia a megállapodás alapján arra kötelezné a BA-t, hogy a Róma-London-New York járatait érintő 322 és 2973 euró közötti jegyárait emelje az Alitalia Róma és New York közötti közvetlen járatainak 497 és 3257 euró közötti jegyárainak szintjére. A Lufthansa hasonlóan érintett egy kétoldalú szerződés szerint. Így a német légitársaság is tárgyalásokba kezdett az olasz hatóságokkal.

A BA az Európai Bizottságot kérte, hogy sürgősen lépjen közbe, és kérje az olasz illetékeseket, hogy amíg az eljárás legalitása nem került kivizsgálásra, függessze fel intézkedéseit. A brüsszeli bizottság az uniós szabadságjogok szerint nem tekinti közvetlen jogkörébe tartozónak a kérdést, de mivel tagállamokról és az európai légi közlekedést, illetve az európai fogyasztókat érintő problémáról van szó, az alapszerződés őreként, és versenypolitikai szempontból ellenőrzi az ügyet. Nehézséget okozhat azonban, hogy az EU-n kívüli célállomásokra tartó járatok esetében nincsenek olyan közösségi szabályozások, mint az unión belüli légi közlekedésre, és így a bizottság jogi fellépésének lehetőségei meglehetősen korlátozottak.

A brit légitársaság szerint a probléma érinthet más európai országokat is, amelyek a London Heathrow állomást közbe vetve indítanak a tengerentúlra járatokat. A felsoroltak között szerepelt Csehország, Lengyelország, Litvánia, Németország és Magyarország is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik