Belföld

ÁNTSZ: iható a víz Esztergomban – a polgármester tovább tiltja

Nincs szükség a vezetékes ivóvízfogyasztás további korlátozására Esztergomban, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint. Laboratóriumi vizsgálataik szerint a vízben található vegyi anyagok jóval a káros határértékek alatt vannak - közölte az országos tiszti főorvos.

“Kijelenthetjük, hogy ennek a szennyeződésnek (…) az esztergomi vízfogyasztók egészségére káros hatása nincs” – mondta sajtótájékoztatóján Bujdosó László. Közölte: az ÁNTSZ javasolja az esztergomi önkormányzat számára a korlátozás feloldását, mert a parti kutakból származó vezetékes víz fogyasztása nem jár egészségi kockázattal. 

A polgármester továbbra sem engedélyezi

A polgármester az emberek biztonsága érdekében nem elégszik meg az eddigi mérési eredményekkel, azt is szeretné tudni, hogy a vízbe került szennyező anyagok milyen károsodást okozhatnának az emberi szervezetben.

Sem orvosi jelentésekről, sem vizsgálati eredményekről nem számolhat be egyelőre Esztergom város vezetése, éppen most gyűjtik az orvosok beszámolóját, a védőnőknek pedig kedden kell jelentést tenniük. Mindenesetre, akivel csak beszéltünk a városban, mindenki helyesli a vízfogyasztás tilalmát.

A polgármester alternatív vízforrások után kutat, mert a humántoxikológiai vizsgálatok még több hétig is eltarthatnak, addig pedig igazán nem élhet palackos vízen a város – mondta. Hozzátette azonban, hogy addig, amíg nem tudni, milyen anyagból mennyi jutott a vízbe, nem engedélyezi a vezetékes vízfogyasztást, helyette a karsztvizekben reménykedett. A Szent István kútra azonban nem csatlakozhat rá a város. Meggyes Tamás polgármester a Vízművek elutasító határozatát éppen ott jártunkkor kapta meg. Mint mondta, nem törődik bele az elutasításba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik