Belföld

Fogolykínzás: a hatalomátadás után is folytatódott?

Egy amerikai szenátor levélben kért vizsgálatot vasárnap a Pentagontól annak a lapértesülésnek a tisztázására, amely szerint amerikai katonák parancsot kaptak, hogy ne akadályozzák iraki foglyok kínzását.

Az Oregon állambeli demokrata párti Ron Wyden szenátor azután fordult Donald Rumsfeld védelmi miniszterhez, hogy a The Oregonian című lap riportjából kiderült: az Oregoni Nemzeti Gárda katonái szemtanúi voltak, amit több iraki foglyot bántalmaztak június 29-én, a hatalomátadást követő első napon. A lap vasárnapi számában beszámol arról, hogy a gárdisták megpróbálták megakadályozni a börtönőröket a foglyok kínzásában, de parancsot kaptak, hogy adják vissza a foglyokat fogva tartóiknak és hagyják el a börtönt.

Wyden szenátor szerint az incidens azt sugallja, hogy “az amerikai politika már nem kezdeményez kínzást, de szemet huny felette, ha mások követik el”. A védelmi minisztérium szóvivője nem kívánta az értesülést kommentálni, mondván, hogy a Pentagon vezetői még nem látták a levelet.

A The Oregonian jelentése szerint egy épület egyik felső emeletén őrködő gárdista fedezte fel távcsövével június 29-én, amint bekötött szemű foglyot ver egy börtönőr az iraki belügyminisztérium udvarán. Erősítést kért, majd az Oregoni Nemzeti Gárda katonái behatoltak az udvarba, ahol több tucat foglyot találtak siralmas állapotban. A foglyok elmondták, hogy verték őket, három napja éheznek és szomjaznak. Egy közeli épületben további foglyokat, valamint kínzóeszközöknek látszó tárgyakat tárgyakat találtak.

A katonák lefegyverezték a börtönőröket, levették a béklyót a foglyok kezéről és elsősegélyben részesítették őket. A rangidős tiszt, Daniel Hendickson alezredes rádión utasítást kért. Felettesétől azt a parancsot kapta, hogy adják vissza a foglyokat fogva tartóiknak és azonnal vonuljanak vissza – írta a lap. Ez volt az első ismertté vált emberi jogi visszaélés, amelyet a hatalomátadás után követtek el Irakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik