Belföld

Vietnám a hálózat csapdájában

A vietnámi kormány szorosabb ellenőrzést kíván bevezetni az internetező állampolgárok növekvő száma miatt – tudta meg a BBC online.

A vietnámi állami média szerint különleges rendőrségi egységre van szükség a kiber térben történő bűntények leleplezésére, és a tiltott anyagok interneten keresztüli terjesztésének szankcionálására. A kormány előirányozta az internet-hozzáférés lehetőségének csökkentését, a nem megfelelőnek ítélt szájtok blokkolását, és az e-mailek rutinszerű figyelését.



Jelenleg a 81 millió fős országban 2 millióan rendelkeznek internet-kapcsolattal, de számuk egyre növekszik, különös tekintettel a nem túl drága internet kávézók számának növekedésére. A gazdasági fejlődés szempontjából Vietnám vezetői fontosnak tartják a háló használatát, ugyanakkor igyekeznek használóit szorosan fogni. A kiber bűnténynek számító cselekmények visszaszorítására szeptemberben hivatalosan is megalakul a kiber rendőrök egysége.


Vietnám már tavaly felállította állami internetes központját, hogy biztosítsa, a háló használata a kommunista rendszert szolgálja. Az emberi jogokról szóló és a szakadárnak számító szájtokat blokkolta, és minden weblap hivatalos engedélyt kell, hogy kapjon az országban. Az internet kávézóknak adminisztrálnia kell használót, és a látogatott honlapokat. Múlt héten a vietnámi bíróság két év börtönre ítélt egy veterán demokrata-párti aktivistát, mert az ítélet szerint az interneten keresztül szerzett információk alapján kritizálta Hanoit, és ezzel a kommunista rendszert próbálta aláásni. Ez júliusban a harmadik ilyen eset volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik