Belföld

Tüntetéshullám Kelet-Németországban

Schröder kancellár pozícióját is fenyegetheti a Németország keleti városaiban egyházi szervezéssel kialakuló tüntetéshullám.

Deja vu érzés fogja el a megfigyelőt, amint a friss híreket hallja, olvassa arról, hogy nagy kormányellenes tüntetéshullám van kialakulóban a kelet-német városokban. Kísértetiesen úgy zajlanak a dolgok, ahogy az 1980-as évek végén, amikor Drezdában, Lipcsében, majd Berlinben hetente mindig más és más adott napon összegyűltek a tömegek, hogy tiltakozzanak, és a szervezkedésben egyházi emberek is keményen kivették a részüket – írja a Magyar Rádió berlini tudósítója.

És íme, ismét gyülekezik a nép, a különböző kelet-német, köztük az említett városokban a hét meghatározott napjain, és megint csak az evangélikus egyház támogatásával rendszeres tüntetések kezdődtek. A cél most: meghátrálásra kényszeríteni a kormányt, név szerint Schröder kormányfőt, hogy föladja a szociális hálót gyengítő, a munkanélküli segélyeket megkurtító programját. A terv objektíve, persze, a költségvetési hiány csökkentését és a gazdaság versenyképességének erősítését célozza.

A kisebbik kormánypárt, a Zöldek Pártja élesen bírálja a tiltakozások módját, merthogy a szervezők szabályosan összemossák a jelenlegi és az NDK-féle rendszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik