Belföld

Szlovákiából kapott lajtoskocsit Esztergom

A vízmű és a katasztrófavédelem lajtos kocsikkal szállítja az ivóvizet Esztergomba, mivel még mindig érvényben van a harmadfokú vízminőség-védelmi készültség.

Folyamatos a lakosság palackozott vízzel való ellátása Esztergomban, Esztergom-Kertvárosban és Tokodaltáron, miután a térségben megtiltották az ivóvíz fogyasztását – közölte az esztergomi önkormányzat sajtóreferense. Hozzátette: a vízmű és a katasztrófavédelem lajtos kocsikkal szállítja az ivóvizet. Egy tartálykocsit a párkányi polgármester közbenjárásával a szlovákiai Érsekújvárról is kaptak, s ez ügyben kérték a honvédség segítségét is.

Grosschmid Sándor, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Komárom-Esztergom Megyei főorvosa elmondta: a vízminták folyamatosan javulnak.

A kialakult helyzet ellenére tovább folytatódnak a Várszínház rendezvényei, s a jövő héten megtartják a gyerekek és fiatalok részére meghirdetett bábos tábort is – mondta Horányi László, a Várszínház művészeti vezetője.

A szennyeződést korábban az okozta, hogy az Onyx kft. dorogi hulladékégetőjében kilyukadt egy tartály.  Az égés eredményeként 100 köbméter szennyező anyag jutott a dorogi hulladék-égetőműből a Kenyérmezei-patakba, majd onnét a Kis-Dunába. Az okokat még vizsgálják. “Ez lehet műszaki jellegű, emberi mulasztás vagy mindkettő” – nyilatkozta korábban Lágler Katalin igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik