Belföld

Piaci hisztéria emeli az egekbe az olaj árát

Pénteken ismét új rekordokat ért el a kőolaj ára a szabadpiacon, a felújult ellátási aggodalmak miatt. Az elemzők indokolatlannak tartják a növekedést az olaj jelentős túltermelése mellett.

Csütörtökön az orosz igazságügyi minisztériumban cáfolták, hogy – a korábbi hírekkel ellentétbe – a Jukosz olajtársaság hozzáférhetne bankszámláihoz legalább a termelési költségek fedezésére. Megerősítették, hogy a számlákra érkező minden pénzt lefoglalnak a cég 3,4 milliárd dolláros adótartozásának fedezésére.

Később Texas Cityben tűz volt a BP napi 470 ezer hordós kapacitású olajfinomítójában, amely az Egyesült Államokban nagyságra a harmadik; a termelés egy időre leállt.

Noha az OPEC szerint folytatódik a jelentős túltermelés – a szervezet soros elnöke, Purnomo Yusgiantoro indonéz energiaügyi miniszter pénteken úgy nyilatkozott, hogy az augusztus elsején napi 500 ezer hordóval napi 26 millió hordóra emelt összkvótához képest jelenleg napi 30 millió hordót termelnek a tagországok, ez 1979 óta a legtöbb, és szeptemberben készek további napi 1-1,5 millió hordóval növelni a termelést – mégis a piacon, nem utolsó sorban a közel-keleti terrorfélelmek miatt is, megint attól tartanak, hogy váratlan nagyobb termeléskiesést már sehonnan sem lehet gyorsan pótolni, miközben a kereslet gyorsan nő.

A Jukosz napi 1,7 millió hordós kitermelése a világtermelésnek körülbelül a 2 százaléka. Irak júliusban napi 1,5 millió hordóval exportált, ez ebben a hónapban várhatóan napi 1,7-1,8 millió hordóra nő, de a piacon Irakban bíznak a legkevésbé.

Elemzők szerint a szabadpiac mindazonáltal elszakadt a valóságtól – szakértők szerint a következő tizenkét hónap keresletnövekedési, termelési és kereskedelmitartalék-kilátásai hordónként legföljebb 35 dolláros árat indokolnának -, ám a hisztéria miatt a legközelebbi jövőben mégsem várható enyhülés.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, szeptemberi határidőre péntek reggel hordónként (159 liter) 44,68 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 27 centtel drágább a csütörtöki New York-i zárónál. Hajnalban előbb 32 centtel volt drágább – ezzel, hordónként 44,73 dolláron, a legújabb 21 éves csúcsra ért -, majd 18 centtel volt drágább a csütörtöki zárónál. Csütörtökön hordónként 1,58 dollárral 44,41 dollárra drágult, szerdán 1,32 dollárral olcsóbbodott, kedden 33 centtel drágult, hétfőn 2 centtel drágult, múlt pénteken 1,05 dollárral drágult, múlt csütörtökön 15 centtel olcsóbbodott a NYMEX-en.

A West Texas Intermediate októberre csütörtökön hordónként 43,80 dolláron zárt a NYMEX-en, 1,50 dollárral drágábban, mint szerdán. Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, szeptemberi határidőre péntek reggel gallononként (3,78 liter) 1,2510 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0066 dollárral drágább a csütörtöki New York-i zárónál. Csütörtökön 0,0410 dollárral drágult, szerdán 0,0832 dollárral olcsóbbodott. Az ólmozatlan normálbenzin októberre csütörtökön gallononként 1,2235 dolláron zárt New Yorkban, 0,0500 dollárral drágábban, mint szerdán.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciatípus a legközelebbi, szeptemberi határidőre péntek reggel hordónként 41,30 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) nyitás előtti, nem hivatalos forgalmában, 18 centtel drágább a csütörtöki zárónál. Hajnalban előbb 23 centtel volt drágább – így, 41,35 dolláron, új csúcsra érkezett a jegyzés 1988-as kezdete óta -, majd 18 centtel volt drágább a csütörtöki záróval. Csütörtökön hordónként 1,42 dollárral 41,12 dollárra drágult. A Brent októberre csütörtökön hordónként 40,27 dolláron zárt az IPE-n, 1,39 dollárral drágábban, mint szerdán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik