Belföld

Magyarország veszít befektetői vonzerejéből

Az unióhoz csatlakozott három legnagyobb ország: Csehország, Lengyelország és Magyarország a befektetők körében fokozatosan veszít vonzerejéből a térség kisebb államaihoz képest - írja a Handelsblatt német gazdasági lap.

Az elemzés megállapítja: Szlovénia, az egykori célország most a legrosszabb helyen van. Feljött viszont a lista élére Szlovákia, Litvánia és Lettország. Ez a három ország szinte minden mutatót tekintve jól áll.

Szlovákia a kedvező osztályzatot legfőbbképpen az alacsony bérnek és a magas termelékenységnek köszönheti, amely vonzóvá teszi az országot a munkaigényes tömegtermelés számára.

A tanulmányban Közép-Kelet-Európa jelenlegi és jövőbeli EU-tagjainak gazdasági helyzetét elemezték száz nappal a bővítés után, elsősorban a német vállalatok szemszögéből. A cél az volt, hogy a térségben terjeszkedni kívánó vállalatoknak segítséget adjanak a lehetséges helyszín kiválasztásánál.

Mint Dietmar Hornung, a Deka-Bank kelet-európai szakértője elmondta, a jogbiztonság növekedésének köszönhetően a kisebb cégek is érdeklődnek már a térség iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik