Belföld

Kevesebb önrész lehetne a lakástámogatásoknál

A jövőbeni lakástámogatások legfeljebb 15-20 százalékos önrész befizetését igényelnék. A hitelhozzáférést bővíteni akarják - derült ki Lendvai Ildikó és Csabai Lászlóné közös tájékoztatóján A lakásfelújítási program költségvetése pedig emelkedne.

Csabai Lászlóné, az MSZP frakció vezetője mai sajtótájékoztatóján a költségvetésről és a lakástámogatásokról beszélt: elsődleges szempontnak tartja a fiatalok otthonteremtésének segítését. A szocialista párti politikus a 2005-ös költségvetés kialakításakor a lakástámogatások között olyan formákat szeretne kidolgozni, ami legfeljebb 15-20 százalékos önrész hozzájárulását kívánná.

A saját erő csökkentésének több módja is létezik. Ilyenek például az intézményes garanciarendszer, az állami garanciavállalás, a vissza nem térítendő támogatások, valamint az önkormányzatok és gazdasági társaságok adómentes lakástámogatásának emelése. A lakásvásárláshoz kapcsolódó lakossági adókedvezmények további csökkentése azonban nincs napirenden.

A másik fő cél, hogy az állami dotációkhoz minél szélesebb körben, azaz minél kisebb hitelbiztosítási összeggel férhessen hozzá a lakosság. Ez a hitelkonszolidációs program folytatását jelentené. Kísérletképpen új lakbér-támogatási rendszer indítását is tervezik, hogy aki még nem tud lakást venni, az is találjon megoldást. A magántulajdonú és a kifejezetten bérbeadásra épült lakások között – ígéret szerint – nem fognak különbséget tenni.

A panelprogramok bővítése, és az idén csökkentett költségvetésű felújítási munkálatok kiszélesítése égető feladat. Csabai Lászlóné elmondta, hogy a tervezett új pályázatok már nemcsak részleges, hanem inkább teljes lakásfelújításra szólnak majd. A legszegényebbek, a hitel- és közműtartozást felhalmozók támogatására már kész van a program, de a finanszírozás módjáról csak a jövő évi költségvetésnél döntenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik