Belföld

A Jukosz ismét mélyrepülésben a tőzsdén

A Jukosz olajtársaság részvénye pénteken újra mélybe zuhant, kisebb veszteségbe rántva más orosz olajcégek részvényeit is.

Az olajtársaság részvényeinek árzuhanása ellenére a moszkvai RTS tőzsde fő mutatója, az RTSI délelőtt, 548,2 ponton, 0,20 százalékos nyereségben volt.

Péntek délelőtt a Jukosz 3,63 dollár volt a moszkvai RTS tőzsdén, 14,59 százalékkal olcsóbb a csütörtöki, 4,25 dolláros zárónál. Pénteken korábban közel 16 százalékos veszteségben is volt. A Lukoil 0,56 százalékot vesztett, 26,80 dollárra.

A legújabb fordulat: a Jukosz mégsem fizetheti számláiról a folyó termelési kiadásait. Egy nevének elhallgatását kérő Jukosz-illetékes pénteken azt mondta, hogy az olajszállítási díjakat a csővezetékeken már előre kifizették augusztus végéig, a vasúti szállításai díjak azonban csak augusztus 10-ig vannak fedezve.

A Jukosz csütörtökön közleményben köszönte meg, hogy az adóvégrehajtók engedélyzezték: a cég folyó fizetéseket teljesíthessen a közvetlen termelési költégekre az egyébként lefoglalt bankszámláiról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik