Belföld

Jól haladnak az aratással

A búza több mint 90 százalékát learatták az országban - mondta Benedek Fülöp, az agrártárca közigazgatási államtitkára az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követően.

Az államtitkár közölte: a learatott búza minősége jó. A termésátlag hektáranként 5,2 tonna felett van. Eddig a magtárakba összesen mintegy 5,3 millió tonna búza került. A termés búzából a tavalyi mennyiség duplája, vagy azt meghaladó lesz. Tavaly mintegy 2,9 millió tonna búzát takarítottak be. Az államtitkár elmondta: a takarmánybúza felvásárlási ára tonnánként általában 19-21 ezer forint, míg az árpa tonnája 20-22 ezer forint. A malmi búzáért a vevők az Alföldön 22-23 ezer forintot fizetnek tonnánként, míg a Dunántúlon ugyanezért a búzaminőségért 23-24 ezer forintot kaphatnak a termelők.

Benedek Fülöp tájékoztatott arról: eddig mintegy 110 ezer tonna étkezési és mintegy 50 ezer tonna takarmánybúza exportjára adtak ki engedélyt. Megjegyezte, hogy az utóbbi napokban valamelyest csökkent az étkezési búza ára a külföldi piacokon, jelenleg 100 euró körüli árat adnak érte tonnánként. A takarmánybúza ára pedig tonnánként 80-82 euró körül mozog.

Az agrártárca vezető tisztségviselője jelezte: eddig 1,6-1,7 millió tonna intervenciós raktárkapacitás-felajánlás érkezett. Utalt ugyanakkor arra, hogy a raktárak minősége nem minden esetben kielégítő. Több helyen hiányoznak a minősítő eszközök, nincs hídmérleg, nem tudják hol tárolni a veszélyes hulladékokat és hiányzik az elektronikus háttér is. Akadt olyan raktár, amelynek telephelyengedélye sem volt. Benedek Fülöp úgy vélte, hogy ez a raktárkapacitás, ha a jelenlegi gondokat orvosolják, elegendő lesz a november 1-jén induló európai uniós intervenciós felvásárláshoz. Az agrártárca közigazgatási államtitkára beszélt arról is, hogy azok a mezőgazdasági termelők, akik a Hernád-völgyében kárt szenvedtek, a vis majorra tekintettel megkaphatják az uniós területalapú támogatást is. A károk mértékét a minisztérium a műholdképek alapján és a területről készült légi felvételekről, valamint a helyszíni felmérések adatait alapul véve határozza majd meg.

Benedek Fülöp jelezte, hogy az uniós területalapú támogatás kifizetéséhez e térségben szükség lesz egy erről intézkedő miniszteri rendelet közzétételére. Az államtitkár tájékoztatott arról, hogy az állattartók számára 1,5 millió tonna gabona elhelyezésére nyílik lehetőség a közraktárakban úgy, hogy a vásárláshoz felvett hitel kamatainak 50 százalékát az állam támogatja. Továbbá hat hónapig az állam tonnánként és hetente 20 forintos tárolási támogatást ad azoknak az állattartóknak, akik most szerzik be takarmányszükségletüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik