Belföld

Görögország vesztett az Olimpián

A görög államháztartási hiány idén meghaladhatja a GDP 4 százalékát, miután az olimpiai kiadások az évesen előirányzott deficitnél is magasabbak. Görögországot ezért az EU túlzott deificit eljárása fenyegeti – írja a BBC online.

Az olimpiai játékok miatt Görögország idén másodszorra fogja megsérteni a stabilitási paktumban rögzített előírást, mely szerint az államháztartási deficit nem haladhatja meg az ország GDP-jének 3 százalékát. Petrosz Dukasz, a pénzügyminiszter-helyettes a görög Flash rádiónak elmondta, hogy a teljes olimpiai büdzsé, az eredetileg tervezett 4,6 milliárdhoz képest 7 milliárd euróra ugorhat. Ezzel akár a GDP 4 százalékánál is több lehet az államháztartási deficit.

Dukasz szerint, hogy időben készüljenek el a munkálatokkal, kétszeresére, háromszorosára kellett növelni a műszakok számát, ami jelentősen megemelte a költségeket. Az így is magas költségeket tovább gyarapította az az 1,2 milliárd eurós biztonságtechnikai kiadás, amire a fokozott terrorkockázat miatt volt szükség. A projekt-költségek csökkentésére az állam magáncégeket kíván a jövőben alkalmazni, és felgyorsítja a privatizációt.

A EU pénzügyminiszterei arra szólították fel Athént, hogy november 5-ig hozzanak olyan intézkedéseket, melyek a begyűrűző államháztartási deficit 2005-ig történő csökkentését irányozzák elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik