Belföld

Erősödtek a harcok az iraki síita milícával

Amerikai helikopterek és harckocsik támadtak péntek reggel az iraki szent város, Nedzsef több célpontja ellen. Rakéták csapódtak be azokra a helyekre, ahol Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok milíciájának, a Mahdi Hadseregének fegyveresei rejtőznek.

Szemtanúk elmondása szerint amerikai harckocsik nyomultak előre a síita felkelők állásai felé. A síita fegyveresek a harcok miatt kiürült síita szent város szinte minden utcájába bevették magukat. A Bagdadtól 100 kilométerre délre fekvő városban nincs áram-, víz- és telefonszolgáltatás. A nedzsefi összecsapást, melynek két nap alatt 10 halálos áldozata lett, a Mahdi hadsereg és az amerikai csapatok által júniusban kötött fegyverszünet eddigi legsúlyosabb összetűzésének tartja a BBC Online. 


A HVG Online szerint a dél-iraki Násziríjában négy polgári személy vesztette életét és tízen sebesültek meg péntekre virradóra a síita milicisták és a többnemzetiségű erő katonái közötti összecsapásokban. “A városban rendkívül feszült volt az éjszaka és a legmagasabb szintű készültségben voltunk” – hangsúlyozta Ettore Sarli, a Násziríjában állomásozó olasz erők szóvivője.

Összecsapások voltak az amerikai erők és a felkelők között csütörtök éjjel a Bagdadtól 125 kilométerre északra fekvő Szamarrában is: az amerikai légierő több rakétát lőtt ki a felkelők feltételezett állásaira. A helyi kórháznak nem volt tudomása áldozatokról. Bagdad északi városrészében, Szadrban is folytatódtak a harcok.


Az összetűzésekben csütörtök óta összesen 30 ember vesztette életét, a sebesültek száma a 130-at is meghaladja. Legfrissebb hírek szerint a júniusi tűzszünet helyreállítását sürgetti a síiták radikális vezetője – írja a Magyar Rádió Online. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik