Belföld

Egyeztetés a standolási törvény módosításáról

A standolási törvényről szóló szakmai egyeztetésre hívja össze az érdekelteket augusztus 16-ra Pál Béla turizmusért felelős politikai államtitkár és Karakas János országgyűlési képviselő, az MSZP agrár és vidékpolitikai munkacsoportjának tagja.

A találkozó célja, hogy olyan megállapodás szülessen, amely nem ró indokolatlan terhet a vendéglátókra, azonban kiszűri a borhamisítást – mondta az államtitkár. Az egyeztetésen többek között részt vesz a Magyar Vendéglátók Ipartestületének, az Országos Idegenforgalmi Bizottság, az Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetségének tagja, valamint a borász szakma képviselői. Amennyiben az érdekelt feleknek sikerül közös álláspontra jutni, úgy törvénymódosító javaslat formájában szeptemberben nyújtják be a szocialista képviselők az országgyűlésnek.

Az augusztus elsején hatályba lépett jogszabály szerint a vendéglátás üzletkörökben kiadott működési engedéllyel rendelkező, nem jövedéki engedélyes kereskedő a sör, a bor, a pezsgő és a köztes alkoholtermék értékesítéséről az üzlethelyiségben külön nyilvántartást köteles vezetni minden nap. A jogszabály célja az volt, hogy általa csökkenjen a borhamisítás, ám a vendéglátóipari szakmai szervezetek a többlet terhek miatt a törvény eltörlését, hatályba lépésének eltolását kezdeményezték. A vendéglátóipari szervezetek korábbi becslései szerint a rendeletből adódó adminisztrációs feladatok évente 5-10 milliárd forint többletterhet okozhatnak az érintett cégeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik