Belföld

A vendéglátósok felénél találtak hibát

Nem mindig narancslé a narancslé, nem mindig pálinka a pálinka a magyar vendéglátó-ipari egységekben. Továbbra is gyakran előfordul, hogy a hús és a sajt egy hűtőben „érik" és nem ritka a lejárt szavatosságú süti sem.

A június eleje óta tartó idegenforgalmi főszezon ellenőrzése során a fogyasztóvédők eddig több mint ezer vendéglátóipari egységet ellenőriztek, amelyeknek több mint a felénél találtak kifogásolnivalót.

A nyári idegenforgalmi főszezon vizsgálatának részeredményével kapcsolatosan a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) szerdán közölte: az idei ellenőrzések során az egyik legnagyobb probléma a vásárlói megkárosítás volt, ám a fogyasztóvédők az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítanak az élelmiszerbiztonsági szempontok teljesülésére, az árfeltüntetésre, a vásárlói megkárosításokra is.

Narancslé helyett nektár

A vásárlói megkárosításra gyakori példa – közölték a fogyasztóvédők, hogy az itallapon feltüntetett narancslé helyett narancsnektárral, vagy narancsitallal szolgálták ki őket. Az FVF megállapítása szerint ezzel a vásárlói megkárosítások esetenként elérték a 100 forintot is. Ugyanis a gyümölcslé gyümölcstartalmának 100 százaléknak kell lennie, míg a gyümölcsnektár esetében ez 25 százalék felett, a gyümölcsitalnál 25 százalék alatt van.

Nem mindig barack a barack

A tapasztalatok szerint hasonló a helyzet az égetett szeszesitalok esetében is, mert a legutóbbi szabályozások következtében már nem lehet az aromák és színezékek felhasználásával készült mezőgazdasági eredetű etilalkoholt sem “rum”-nak, sem “brandy”-nek nevezni, de ugyanígy tiltott az adott termékre alkalmazott “whisky” vagy “pálinka” elnevezés is. Mégis sok esetben fordul elő, hogy az itallapon kínált pálinka valójában csak “barack ízesítésű szeszesital”. A vendéglátósok elmondásuk szerint nem ismerik a különbséget, holott árban, illetve a címke tartalmában is jelentős különbségek fedezhetőek fel – közölte a hatóság.

Első körben nincs bírság
A HAPCC-rendszer ellenőrzésének első körében a fogyasztóvédelmi hatóság nem büntet a rendszer kiépítésének hiánya miatt, de ilyen esetben a hiányosság pótlására kötelező határozatot hoz. Amennyiben az utóellenőrzések során kiderül, hogy nem építették ki a rendszert, akkor a tulajdonos már komoly bírságra számíthat.

Másolják HACCP-ot

Az ellenőrzések kitérnek a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer bevezetésének vizsgálatára is. A fogyasztóvédők mostani ellenőrzései azt mutatják, hogy egyes üzleteknél még nincs kiépítve a rendszer, de a helyzet lényegesen kedvezőbb, mint az egy évvel ezelőtti ellenőrzések során volt. Problémát okoz, hogy a kiépített HACCP-rendszerek több esetben nem üzletre szabottak, így előfordult az is, hogy több üzlet teljesen ugyanazt a dokumentációt alkalmazta, s még az elírások és a helyesírási hibák is azonosak voltak.

Nyers hús és sajt egy helyen, lejárt süti a hűtőpultban

A korábbiakhoz hasonlóan az idén is sok probléma van az élelmiszerbiztonsági feltételek meglétével. A szakosított hűtőtárolás ellenőrzése során – a korábbi évekhez hasonlatosan – most is sok jellemző problémát tártak fel. Több egységben továbbra sem veszik tudomásul, hogy például a nyers hús és sajt egy légtérben tárolása következtében komoly fertőzések léphetnek fel, ha ezeket valaki elfogyasztja.

Több cukrászdában árusítottak olyan süteményeket is, amelyek fogyaszthatósági ideje lejárt. Komoly rendellenességeket tapasztaltak az ellenőrök a fagylaltok forgalmazásánál is. Többször előfordult, hogy a kereskedők nem vagy hiányosan vezették a fagylaltkönyvet, a fagylaltforgalmi naplót – közölte a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség.

A kevés vendég emelte a színvonalat a Balatonnál

A Balaton északi partján augusztus elejéig 240 ellenőrzést végzett a fogyasztóvédők Veszprém megyei szervezete (210-et vendéglátó egységekben), mely során hétmillió forint bírságot szabtak ki. A tó északi partján vásárlói megkárosítást 14 alkalommal tapasztaltak a Veszprém Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség emberei, de a legmagasabb összeg is – amennyivel többet számláztak a próbavásárlást végző személynek – csak 50 forint volt.

A felügyelőség vezetője Somogyi István elmondta: a felügyelők a próbavásárlások során 35 egyéb hiányosságot is feltártak, így például a vendég nem kapott étel- és itallapot, hiányos volt az ártájékoztatás, vagy nem volt kétnyelvű étel- és itallap, illetve az üzlet bejáratánál nem tájékoztatták a vendéget a kínálatról.

Élelmezés-egészségügyi szabálytalanságot a 240-ből 79 üzletnél tapasztaltak – 40 százalékuknál kettő vagy több is előfordult. A felderített főbb hiányosságok közé tartozott, hogy nem volt az üzletben árkalkuláció, illetve gyártmánylap, jelöletlenül fagyasztották a nyersanyagokat. A mérlegek és mércék kezelésével kapcsolatosan is fedeztek fel szabálytalanságokat.

A felügyelőség vezetője utalt arra is, hogy négy üzletben nem volt vásárlók könyve, kilenc étteremben pedig nem volt jól látható helyen kifüggesztve, míg 57 vendéglőben a panaszfórumokról tájékoztató tábla hiányos volt, vagy nem is lelték meg az ellenőrök.
Somogyi István összegzése szerint a számos hiányosság ellenére is a múlt évi helyzethez képest némi javulás tapasztalható, s idén például nem találtak kirívó szabálytalanságokat. A felügyelőség vezetője szerint a javuló helyzet részben azzal is magyarázható, hogy kevesebb a vendég a Balaton-parton, s úgymond jobban oda tudnak figyelni az üzemeltetők az üzletre – a rendre, a papírmunkára, az árukra, ételekre és italokra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.