Belföld

Szűk kerettel bővül az ITDH

Uniós pénztől eshet el a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési (ITDH) Kht., ha nem sikerül időben megkötnie a meghirdetett közbeszerzési pályázatokról szóló szerződéseket – értesült a Napi Gazdaság. A kormány a szervezetre vonatkozó 650 millió forintos megszorító intézkedését később kompenzálta. Sőt, a külügyi tárca további külszolgálati irodák létrehozását támogatná Oroszországban.

A 2004-2007. közti időszakban igénybe vehető Gazdasági Versenyképesség Operatív Program beruházás-ösztönzési tanácsadási programjának 1,5 milliárd forint értékű támogatási keretéből idén akkor részesülhet az ITDH, ha a közbeszerzési pályázatok nyerteseivel sikerül időben aláírnia a szerződéseket. Spányik Péter, megbízott ügyvezető igazgató szerint még dolgoznak a finanszírozási feltételeken, de a Napi Gazdaság információi szerint idén már nem sikerül lehívni az uniós források 2004-re eső részét.

A kormány a költségvetési takarékossági program keretében korábban 650 millió forint elvonását tervezte. Ez több külszolgálati iroda bezárását is szükségessé tehette volna. Az intézmény azonban elkezdett spórolni: elbocsátott 30 külszolgálati irodában foglalkoztatott helyi alkalmazottat. A forint utóbbi hetekben tapasztalható erősödése tovább növelte a szervezet költségvetését, a külügyi tárca segítségének köszönhetően pedig a korábbi elvonást 350 millió forintos juttatással kompenzálta a kabinet.

Major István, a külügyi tárca külgazdasági helyettes államtitkára új közszolgálati irodákat is nyitna Brazíliában, Dél-Koreában, Fehér-Oroszországban, Indiában, és – jekatyerinburgi központtal – Oroszországban. Többen azonban úgy vélik, hogy már így is túlzottan magas a külkereskedelmi fejlesztést szolgáló szervezetek száma, és az állam ezzel csak rátelepszik a magánszférára. Az intézménynek jelenleg nincs kinevezett ügyvezető igazgatója, mert a tulajdonosi jogokat gyakorló külügyi és gazdasági tárca egyelőre nem tudott megegyezésre jutni a posztra alkalmas személy kilétéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik