Belföld

Nyári élményeim – Dörgicsei Sauvignon blanc 2002, Pántlika Pincészet

Az alábbiakban egy másik Magyarországon tett utazásomról szeretnék röviden beszámolni, kedves Naplóm. Ezt az épeszű Magyarországot Kapolcsnak hívják.

Itten válogatott helyes emberek rajcsúroznak az utakon. Feltűnően sok a gyerek, ez is normális, és nem emlékeztet az anyaországra. Szellem hatja át az itteni hétköznapokat, a kultúrában lubickol mindenki, változatos inspirációkat nyújt a völgy a kissé esetlen amatőr produkcióktól a csúcsminőségig, mondjuk az enyingi református zeneiskola fúvósaitól Törőcsik Mariig vagy a Hot Jazz Bandig vagy Kispálékig. Vagy a Krétakörig, melynek tavalyi Hazámhazámjának és idei kegyetlen színházának, a Fekete országnak megtekintését kötelezővé tenném az anyaország úgynevezett politikai elitjének. De szót se a politikáról, ami itt fel se merül önnön sötét mélységeiből, itt az úgynevezett népi és az úgynevezett kozmopolita gondtalan és természetes egységben jelenik meg, abban a derűs idillben, aminek mindig jellemeznie kéne emez úgynevezett országot.


Nyári élményeim – Dörgicsei Sauvignon blanc 2002, Pántlika Pincészet 1

Dörgicsei Sauvignon blanc 2002, Pántlika Pincészet

Ittlétünket egy tisztességes pincészet boraival szoktuk felpántlikázni sűrűn. A Dörgicsén tevékenykedő Pántlika Pincészetre szoktunk rá (40 hektár) tiszta, nívós, jó minőség/ár-arányt mutató borai okán. Szép hétköznapi borok készülnek itt nyári estékre diófánk alatti diskurzusokhoz, esetleg nyári vízi biciklis nappalokra. A műhely 2002-es Sauvignon blancjáról ejtünk szó, melyet Rohály doktor is egészen kiváló fehér bornak nevez. A fajta a Chardonnay és a Rajnai rizling mellett a világot uraló fehérbor-triumvirátus tagja, tán még a csecsszopó is felismeri növényes illatáról, melyhez hasonlatosat akkor érzünk, ha a réten gázolunk a fűben esetleg. Sok az ilyen növényes illatú, uniformizált, korán szüretelt, hidegerjesztéssel és fajélesztővel tök sauvignon blancosra formált Sauvignon blanc. Nos, a Nagy Imre vezette Pántlika Pincészeté nem ilyen, hanem telt és testes, és benne a Kis Leshegyet borító vadvirágok illata lengedez. Szép világos zöldessárga színű, visszafogott illatából jótékonyan hiányzik az uniformizált reduktív technológiai illat, ízképében a tüzes alkohol nem billenti fel a sav-alkohol egyensúlyt, almás-virágos aromák és teltség, kesernye az utóízben. A bor magát szárnyas és sertéshúsokhoz ajánlja, különösen, ha kelbimbó és/vagy spárga a köret, és tény, hogy a S. blanc a legjobb spárgabor.

Még a Pántlikában is Kapolcsról beszélgettek, midőn aktuális palackjaimat vételeztem, mondván: szó van a rendezvény tér- és időbeli széthúzásáról, hogy ne legyen annyira zsúfolt. Szerény javaslatunk: Kapolcsot térben és időben az egész országra szét kellene húzni, hogy szellem, kultúra, eltérő ízlések derűs egysége és sok gyerek látványa váltsa fel ezt az izét itten, amiben egyébként leledzünk a hétköznapokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik