Belföld

Ki hova szeret utazni?

A World Travel & Tourism Council világszinten a turizmus és a turisztikai iparág igen jelentős növekedésére számít 2004-ben. A Target Group Index (TGI) legfrissebb adatai azt mutatják, hogy bár a fogyasztók többsége a külföldi utazás gondolatát lelkesen üdvözli, a legkedveltebb célpontok mégis azok, amelyek a legközelebb vannak.

A vizsgálatba bevont 15 ország közül a latin-amerikai országok lakói között találjuk a legtöbb „álmodozó világutazót”. A brazilok 72 százaléka, a mexikóiak 69 százaléka szívesen utazna külföldre. Mindezek ellenére azonban, ezen országok lakóinak csak viszonylag kis hányada tudja beteljesíteni álmát: mindkét országban a lakosság kevesebb mint 5 százaléka nyaralt külföldön az elmúlt évben. Mindkét országról elmondható, hogy a tavaly külföldi nyaraláson résztvevők több mint fele az Egyesült Államokat választotta úticélnak, így az USA tekinthető a „number one” célországnak.

A kutatás arra is rávilágít, hogy a közel-keleti országok lakói is szívesen gondolnak külföldi utazásokra. Izraelben, 10 megkérdezettből csak 4 állította, hogy szívesebben nyaralna otthon, mint külföldön. A tavaly külföldi utazást tett izraeliek 16 százaléka egészen Kanadáig vagy az Egyesült Államokig utazott.

Szaúd-Arábiában, ahol a népesség több mint fele (55 százalék) szívesen gondol külföldi nyaralásra, a megkérdezettek negyede nagyon szívesen olvas utazással, nyaralással kapcsolatos cikkeket. A szaúdi nyaralók legkedveltebb célpontja tavaly Kuvait volt, több mint félmillió látogatóval.

Szeresd a szomszédodat

A nyugat-európai eredmények nem mutatnak egységes képet: míg a britek 66 százaléka lelkesedik a külföldi utazás ötletéért, Spanyolországban az arány csak 41 százalék. Külföldi utazás tekintetében azonban mégis van valami közös a britekben és a spanyolokban, mégpedig az, hogy a szomszédos Franciaország a legkedveltebb turisztikai célpontjuk: a britek 12 százaléka, a spanyolok 4 százaléka választotta legutóbbi utazása helyszínéül.
A kutatás utal rá, hogy a németek valamivel kalandvágyóbbak, hiszen körükben Törökország a legnépszerűbb célország. Az elmúlt évben nyaralók 8 százaléka (körülbelül 2,2 millió ember) Törökországba utazott.

Magyarok és vágyak

A külföldi utazás iránti vágy nem mindig teljesül be. Magyarországon például a felnőtt lakosság 40 százalékának tetszik a külföldi utazás gondolata, de közülük csak körülbelül minden hetedik-nyolcadik (21 százalék) utazott el ténylegesen külföldre nyaralni a tavalyi évben (a teljes népesség 5 százaléka). Az elmúlt évben külföldre utazók 70 százaléka az ABC1 státus csoportokba tartozott. A népesség másik része számára a külföldi utazás nagyrészt beteljesületlen vágy maradt.

Mindenütt jó, de a legjobb otthon

A külföldi utazásért legkevésbé az egyesült államokbeliek és a dél-afrikaiak lelkesednek. A felmérés kimutatta, hogy mindkét ország esetében mindössze a lakosság harmada utazna külföldre. Az amerikaiak 47 százaléka szívesebben nyaral az USA-n belül, elvetik a külföldi utazás ötletét. Az utazással kapcsolatos attitűdök azonban szoros kapcsolatban állnak a válaszadók életkorával. Az 55 évesnél idősebb lakosság esetében a fenti arány felkúszik 56 százalékra, míg a 18-24 évesek körében ez mindössze 32 százalék.

A dél-afrikaiak inkább otthon nyaralnak. A lakosság 83 százaléka az országon belül választott utazási célpontot, míg a külföldre utazók legkedveltebb célpontja a szomszédos Botswana volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik