Belföld

Kevesebb pénz jut kutatásra

Csökken a hazai kutatás-fejlesztésre fordított pénzek összege: míg 2000-ben a GDP-nek egy százaléka, tavaly már csak a bruttó hazai össztermék 0,94 százaléka jutott ebbe az ágazatba - írja a Magyar Hírlap.

Az EU kívánatosnak tartott három százaléka helyett Magyarországon a GDP-nek kevesebb mint 1 százaléka jut kutatás-fejlesztésre (K+F). Azonban az uniós tagországoknak is van még mit fejlődnie, hiszen átlagban a GDP két százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre.

Az új tagok közöt a rossz eredményeink mellett is a harmadik helyet foglaljuk el K+F-re jutó összeg szerint. Csak Szlovénia és Csehország előzi meg hazánkat. Lemaradásunk nem az állami támogatásban, hanem a vállalati finanszírozásban keresendő. Míg idehaza a vállalkozások a GDP 0,4 százalékának megfelelő összeget fordítottak 2003-ban a K+F-re, addig a másik két országban ennek a dupláját.

A Pénzügyminisztérium tervei szerint azonban a 2005-ös költségvetés egyik súlypontja már a hazai innováció támogatása lesz – ígérte több fórumon is Draskovics Tibor pénzügyminiszter, aki leginkább a vállalatokat kívánja K+F kiadásokra ösztönözni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik