Belföld

Elit foci – bevételi nagypálya

Egy az európai futball klubok és szövetségek bevételeit vizsgáló jelentéséből kiderül, hogy az egy bajnoki idény során befolyó több mint 7 milliárd font felét Európa öt legjelentősebb nemzeti bajnoksága termeli meg.

A Deloitte & Touche Sport Üzletági Csoportjának felmérésében az öt nagy : Anglia, Olaszország, Németország, Spanyolország és Franciaország  bajnokságainak bevételei – a 2002/03 idényben összegszerűen 3,9 milliárd fontot tettek ki.  Ez egyben 7 százalékos növekedést takar az előző idényhez képest.

Dan Jones, a Deloitte Sport Üzletági Csoportjának partnere ezt a következőképp kommentálta: “Míg egyes elemzők az európai labdarúgás finanszírozásának összeomlásától tartottak, valójában a legtöbb klubcsapat nyereséges. Az árbevétel folyamatosan nő, ugyanakkor a fizetések visszafogásának és a játékosvásárlásra szánt összegek általános csökkenésének köszönhetően a klubok mérlegfőösszege és cash-flow-ja is javul.”

Európai verseny

Az angol bajnokság pénzügyi szempontból változatlanul tartja első helyét Európában. Teljes bevétele 1,2 milliárd fontot tesz ki, és ezzel még növelni is tudta előnyét a második helyezett olasz ‘Serie A’ klubokkal szemben, melyek 0,8 milliárd fontos forgalmat bonyolítottak a 2002/03 idényben: ez klubonként átlagosan 62 millió fontot jelent az angol bajnokságban, szemben az olasz első osztályú csapatokra jutó átlag 45 millió fonttal. Az angol bajnokság nyereségessége is magasabb, mint európai vetélytársaié. Az átlagos angol klubcsapat 6,2 millió fontos üzemi eredménnyel zárta a 2002/03-as idényt, messze megelőzve a német Bundesliga csapatainak átlag 4,4 millió fontos profitját. Az is bizakodásra adhat okot, hogy a 2002/03-as idényben az olasz ‘Serie A’ és a francia ‘Ligue 1’ csapatoknak is sikerült megálljt parancsolniuk az előző két idényben már-már ijesztő méreteket öltő veszteségeknek.

Az öt legjelentősebb nemzeti bajnokság klubcsapatainak összes bérköltsége 2,5 milliárd font körül látszik stabilizálódni. A tavalyi idény Angliában a Premiership létrehozása óta a legalacsonyabb bérnövekedést hozta – az átlagos angol klub teljes bérköltsége 8 százalékkal, 38 millió fontra emelkedett, ami jelentősen elmarad az elmúlt 10 évben tapasztalt 25 százalék körüli mértékű átlagos éves növekedéstől. A Serie A-ban és a Bundesligában szereplő csapatoknak összesítve még csökkentenie is sikerült a bérköltségeket. Ennek eredményeként a bérezés/árbevétel mutató az olasz klubok esetében jelentős mértékben, 76 százalékra esett vissza (2001/02: 90 százalék), ami még mindig magasabb, mint ugyanezen mutató Spanyolországban (72 százalék), Franciaországban (68 százalék) vagy Angliában (mostanra 61 százalék). A szigorúan szabályozott német csapatoknál a bérezés/árbevétel arány mindössze 45 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik