Belföld

Végkiárusítás a Molnál – a gázkitermelést nem adja

A Mol a gázkitermelésen kívül szinte minden, az iparághoz köthető eszközét, illetve cégét meghirdette eladásra. A potenciális szakmai befektetők már az átvilágítás folyamatánál tartanak , kedvező kimenetel esetén a tranzakció még idén lezárható.

A Mol a gázárszabályozás tavaly ősszel megtörtént piaci alapokra helyezését követően úgy döntött, hogy felméri gázeszközeinek piaci értékét, és kedvező ajánlat esetén eladja őket. A legnyereségesebb tevékenységet, a gázkitermelést természetesen meg kívánja tartani. A befolyó bevételt a nagyobb megtérüléssel rendelkező olajszegmensben tervezi újra befektetni.


A Mol az érvényes jogszabályok szerint a gázszállítást végző leányvállalatában köteles megtartani 25 százalék + 1 részvényt, míg a többi részesedésről szabadon dönthet. Az, hogy a vállalat ebből csupán 25 százalékot hirdetett meg, jól mutatja, hogy ezen tevékenység megtérülését tartja legkedvezőbbnek saját maga számára a Mol menedzsment. Potenciális vevő a gázszállításban érdekelt OMV lehet.

A Gazpromtól származó földgázt értékesítő Panrusgaz tavalyi eredményét figyelembe véve a gázkereskedelemben meglehetősen alacsony profitszintet realizált a Mol, így ennek eladása nem nagy meglepetés. A vállalat másik fele a Gazprom tulajdonában van, amely kizárólagosan gázimporttal foglalkozik, vélhetően ez az orosz cég vásárolja majd ki a Mol pakettjét.

A Mol teljes gázüzletágának értékét a portfolio.hu egy idén tavasszal készített számítása során 268 milliárd forintra becsülte a Panrusgaz részesedés nélkül. Az értékesítésre kerülő részesedéseket figyelembe véve az egyes tevékenységeknél a várható bevétel a Mol számára 145-150 milliárd forint, amihez még hozzájön a Panrusgaz részesedés nagyvonalúan becsült 25-30 milliárd forint közötti értéke. Összességében tehát 170-180 milliárd forint bevételt realizálhat a Mol a gázeszközök eladásából.


A Mol-részvények árfolyama a mai nap eseményeinek köszönhetően 1,1 százalékkal,  8595 forintra emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik