Belföld

Szuperszámítógépet vesz az amerikai hadsereg

A US Army az IBM-től rendelt egy nagyteljesítményű számítógépet, amely az AMD Opteron processzorára épül, és amely a világ egyik leggyorsabb szuperszámítógépe lesz.

A 2304 CPU-s rendszer az AMD számára is komoly nyereség, miután 64 bites x86 processzorai először kerülnek ilyen jelentős nagyteljesítményű rendszerbe. A rendszert a hadsereg marylandi kutatóközpontjában üzemelik be (Army Research Laboratory Major Shared Resource Center), ahol fejlett fegyverrendszerek kifejlesztéséhez és teszteléséhez használják majd.

A fürt 1186 darab IBM eServer e325 csomópontból áll, melyek mindegyike két 2,2 GHz-es Opteron processzorra épül, és a Novell SuSE Linux operációs rendszerét futtatja. Összekapcsolásukhoz a Myricom cég Myrinet hálózati berendezéseit használják, s az egész rendszer kapacitása 10 teraflop lesz, amivel bekerül a világ 20 leggyorsabb szuperszámítógépe közé, állítja az IBM.

A Pentagon márciusban jelezte, hogy a marylandi labor számítási kapacitását 15 terafloppal meg kívánják emelni, amihez egy 2132 CPU-s LinuxNetworX Evolucity II rendszert állítanak munkába, amely az Intel 3,5 GHz-es Xeon processzoraira épül. És tervezik az SGI 256 processzoros, de egyetlen rendszerképet adó Altix rendszerének munkába állítását is, amely további 2 terafloppal növeli a központ számítási kapacitását.

A szárazföldi haderő szuperszámítógépéről szóló bejelentés alig egy héttel azután került nyilvánosságra, hogy a Pentagon közölte, az IBM-et bízták meg a haditengerészet oceanográfiai intézetében felállítandó fürt telepítésével, amely eServer p655 csomópontokra épül, amelyek az IBM saját Power4+ processzorait használják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik