Belföld

Észak-Korea új rakétái elérhetik USÁ-t

Észak-Korea olyan új, hadihajókról és tengeralattjárókról indítható rakétarendszer kifejlesztésén dolgozik, amely az Egyesült Államok egész területét elérheti.

A földi indítású rakétarendszert már létrehozták, ennek a hatótávolsága 2 500 – 4 000 kilométer. A tengeri indítású rakéták 2 500 kilométer feletti távolságot érnek majd el, és mivel a rakéták szállíthatók, könnyen elérhetik az Egyesült Államok területét – írja a BBC Online. 

Ian Kemp, a Jane’s Defence Weekly szerkesztője szerint csak öt állam rendelkezik ma hasonló eszközzel: USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína és Oroszország. Kemp szerint „majdnem teljesen biztosan” feltételezhető, hogy azzal a szándékkal fejleszti Észak-Korea ezeket a rakétákat, hogy nukleáris robbanófejjel lássa el őket. Ráadásul az is veszélyt jelent jelen esetben, hogy Észak-Korea eladhatja a rakétákat más államoknak. Irán lehet a leginkább érdekelt egy hasonló rendszer beszerzésében, hiszen ezzel könnyedén elérheti Izraelt a saját területéről. 

Észak-Korea már korábban kifejlesztette a saját rövid hatótávolságú rakétáját, a Taepodong 1-et, amely 2000 kilométerre lévő célpontot képes elérni, és amelyek segítségével japán területeket támadtak 1998-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik