Belföld

Robbantással fenyegettek meg egy athéni bankot

Tíz nappal az athéni nyári olimpiai játékok kezdete előtt robbantásos merénylettel fenyegették meg a görög főváros egyik bankját, a helyszínre kiszállt tűzszerészek azonban nem bukkantak robbanószerkezetre.

Egy ismeretlen hang a magát Forradalmi Sejteknek hívó csoport nevében az Elefthérotipia című lap szerkesztőségével közölte, hogy helyi idő szerint éjfél után robbantás következik be az Athén egyik külvárosi tengerparti részén lévő kereskedelmi bank fiókintézményénél.

Hamisnak bizonyult az a fenyegetés, amelyet egy athéni banknak címeztek, azt állítva, hogy robbantást követnek el a pénzintézmény egyik fiókjánál – közölte szerda hajnalban a görög rendőrség. A helyszínre vonult tűzszerészek alaposan átkutatták a tengerparton lévő épületet és környékét. Miután semmilyen veszélyes anyagot nem találtak, befejezték a keresést, a biztonsági erők pedig feloldották térség zárlatát.

A Forradalmi Sejtek tagjai 1999-ben egy halálos áldozatot követelő robbantásos merényletet hajtottak végre az athéni Intercontinental szálloda ellen. A társaság 1996 és 2000 között tizenkét pokolgépes akciót követett el. A rendőrség adatai szerint ez a szervezet vette át a stafétabotot a legrégibb görög terrorista csoporttól, a Forradalmi Népi Küzdelemtől még 1995-ben, de tavaly átadta helyét a szeptemberben feltűnt és magát Forradalmi Harcnak feltüntető szélsőbaldali társaságnak, amely május 5-én száz nappal az olimpia kezdete előtt anyagi károkat okozó pokolgépes merényletet hajtott végre egy athéni rendőrőrs ellen.

Az elmúlt években a viszonylag sok terrortámadást hajtottak végre Athénban, de ezek csak anyagi károkat okoztak – mutatnak rá görög rendőrségi szakértők. Az Elefthérotipia pedig az az újság, amelyen keresztül rendszerint a szélsőbaloldali merénylők közlik szándékaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik