Belföld

Mit okozna egy kormányválság?

Erősödő politikai kockázatokat szimatolnak a megriadt befektetők, ennek hatására gyengülhet a forint , és dőlhet a kötvénypiac. Érdemesebb lehet most óvatosan, rövidebb futamidejű eszközökbe fektetni.

Ritka hangulatváltásnak lehettünk tanúi a hét első két napján: az elmúlt hetekben folyamatosan erősödő és több hónapos csúcsokat megdöntő forint hirtelen gyengülni kezdett. Ezt akár szokásos korrekciónak is tekinthetnénk, csakhogy most nem erről van szó. A nemzetközi befektetők megijedtek a hétfői politikai hírek hallatán, és gyors eladásokba kezdtek.

Forintpiaci hangulat

Hétfő kora délután a hazai politikai események ideiglenesen végett vetettek a nyári pangásnak, és a befektetők figyelme ismét teljes mértékben hazánk felé fordult. A forint az elmúlt három hétben talán mindenki meglepetésére nagyon sokat erősödött, és könnyedén törte át a korábban erős ellenállásként számon tartott 250 forintos szintet az euró ellenében.

Az erősödés magyarázataként sok érvet hallottunk, ezekre azért volt szükség, mert a gazdaság tényleges helyzetében nem következett be semmi olyan tényleges változás, ami indokolta volna, hogy a befektetők optimistává váljanak. Ne felejtsük azonban, hogy nyár van, és ilyenkor szinte bármi megtörténhet.


A forgalom alacsony volt, a valódi végbefektetők kivárnak. Eközben a matematikai modellekkel dolgozó fedezeti alapok (hedge fund) a vételi oldalra helyezkedtek, miután a forint volatilitása drasztikusan csökkent az utóbbi időben. Magyarán a forint gyengülésének veszélye kisebb, viszont lehet kasszírozni a hatalmas kamatkülönbséget, ami a magyar és az amerikai kamatok között van. Csak viszonylag kis forrótőke beáramlására kell gondolni, de ez bőven elég volt az erősödéshez – a sivatagban egy kis eső is zivatarnak hat.





Lengyel párhuzam

A hétfőn megjelent majd alaptalannak bizonyult hír, miszerint Medgyessy Péter miniszterelnök bizalmi szavazást kér magával szemben, továbbá az a tény, hogy azonnali hatállyal kirúgták a kormányszóvivőt, és a hétvégén az egyik miniszter, Gyurcsány Ferenc felajánlotta lemondását, megkongatta a vészharangot a befektetők fejében, és baljós emlékeket ébresztett. Magyarországon a sajtóban talán kevés figyelmet kapott, de a nemzetközi befektetők néhány hónapja aggódva figyelték a lengyel kormányválság alakulását. Leegyszerűsítve annyit érdemes tudni az ottani helyzetről, hogy az év elejére a lengyel kormánypártok népszerűsége nagyot zuhant, és Leszek Miller kormányfő korábbi ragyogása ellenére a népszerűségi lista második felére csúszott. A nehéz gazdasági körülmények elkoptatták. A kormánypárt végül úgy döntött, hogy amennyiben lecserélik a népszerűtlen Leszek Millert valakire, aki népszerűbb, akkor a párt is jobban szerepelhet a jövő évi választásokon. Így Miller május elsején lemondott, és nagy nehezen, hosszas alkudozás után megválasztották az új miniszterelnököt, Marek Belkát. A piac mindezt nagy aggodalommal figyelte, mert amíg nincs kormány, addig a reformok is állnak. Márpedig a három nagy kelet-közép-európai ország hasonlóképpen tért le a konvergencia kikövezett útjáról, a jólét hajszolására olyan időszakban került sor, amikor a gazdaság növekedése lassult, és így a költségvetési hiány elszállt a csillagok irányába.

Politikai kockázatok

 

Meghagyjuk a politológusoknak a kérdést, hogy van-e és mekkora az esélye Medgyessy Péter (és kormánya) idő előtti távozásának. Azt azonban érdemes megtárgyalni, hogy milyen stratégiát válasszunk abban az esetben, ha ez bekövetkezik, vagy csak komolyabban felvetődik. A hét első két napjában már kaptunk egy kis ízelítőt abból, miként reagálnának a nemzetközi befektetők, pedig csak kusza spekulációk jelentek meg.

Most jó ideig nem fogják elfelejteni, hogy Magyarország hasonló jeleket mutat, mint Lengyelország egy évvel ezelőtt. Márpedig az elmúlt egy évben nem volt jó ötlet lengyel kötvényekbe fektetni, minél inkább került ugyanis előtérbe a populista, népszerűséghajhász politika, annál kevésbé lehetett ésszerű gazdasági döntésekre és szigorú költségvetésre számítani. Hasonló következhetne be Magyarországon is, mégpedig egy olyan időben, amikor Draskovics Tibor pénzügyminiszter meglehetősen jó jegyeket kapna képzeletbeli bizonyítványába a költségvetési hiány kézben tartása miatt. Az pedig aligha kétséges, hogy Medgyessy Péter távozásával a pénzügyminiszter sem maradhatna a helyén.

A hétfői hírek rávilágítottak egy újabb kockázati forrásra, a politikaira, s ennek következtében elfelejthetjük a 10 százalék alatti kamatot az idén. A befektetők nem csak erre a két napra válhatnak óvatossá, hanem legalább a szocialista párt októberi kongresszusáig, miután az a híresztelés terjedt el a piacon, hogy ha Hiller István lesz a pártelnök, akkor Medgyessy Pétert Gyurcsány Ferenc váltaná. A befektetők azt is figyelni fogják, hogy kinek kell majd még távoznia a két eddigi név (Gyurcsány Ferenc és Kovács László) után.

Óvatos stratégia

Az óvatosság a kamatcsökkentési várakozások kiárazásához vezethet, s ez a hosszabb futamidejű kötvények számára egyáltalán nem kedvező. Ezért érdemesebb lehet most rövidebb futamidejű eszközökbe fektetni. Szeretnénk hangsúlyozni, nem kell ténylegesen leváltani a miniszterelnököt ahhoz, hogy gyengüljön a piac, elég ha a befektetők valószínűséget látnak erre. A 3-6 hónapos diszkontkincstárjegyek 11,3 százalék körül már elérhetőek, és kockázatmentesnek tekinthetőek. Azoknak, akik befektetési alapokban helyezték el megtakarításaikat, érdemes megfontolni, hogy befektetéseikben nagyobb hányadot adnak a pénzpiaci alapoknak a kötvényalapok rovására.

A részvénypiac hétfői esése az amerikai terrorkészültség szintjének emelésével volt inkább összhangban, nem a belföldi eseményekre reagált, de ne legyenek illúzióink: egy kormányválság közelről a részvénybefektetők hangulatának sem tenne jót. Érdekes módon azonban a részvények árfolyam-alakulására nem közvetlenül hatnának a politikai események, hanem a forint kurzusán és a kamatszintek alakulásán keresztül, közvetve. Az MNB stabilizáló szerepe révén képes lenne ezt a hatást csökkenteni, így összességében inkább a kötvénypiacon éreztetné a hatását egy kormányválság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik