Belföld

Kétmillió forintos bírságot kapott a gyömrői vegyipari üzem

Kétmillió forint bírságot szabott ki a gyömrői vegyipari üzemre a Monor városi ÁNTSZ a veszélyes anyagok tárolása során tapasztalt és üzemi balesetet okozó szabálytalanságok miatt - közölte a Pest megyei Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vezetője.

Tettinger Antal elmondta: a büntetés összege egy, a kémiai tárolási bírságokból összetevődő, az Egészségügyi és Szociális Minisztérium által vezetett központi alap számlájára érkezik majd, ebből az állami keretből fedezi a kormány a kémiai biztonság fejlesztését szolgáló kutatásokat.

A Pest megyei ÁNTSZ a gyömrőihez hasonló üzemi balesetek megelőzésére szeptemberben nagyszabású ellenőrzési akciót tart majd a megyében működő több mint ötven vegyipari termékeket előállító üzemnél, s az akcióban az ÁNTSZ 25-30 munkatársa vesz részt. Tettinger elmondása szerint az ellenőrzés célja nem a büntetések kiszabása, hanem szakmai segítség a veszélyes anyagok tárolásával kapcsolatos esetleges hiányosságok felszámolására.

Gál Péter, a gyömrői Pevdi Vegyipari Kft. igazgatója arról tájékozatta az MTI-t, hogy fellebbeztek a büntetés ellen. Egyúttal jogi úton tiltakoznak az ellen, hogy a másodfokú döntéshozatalnál a Tettinger Antal által vezetett Pest megyei ÁNTSZ legyen az illetékes hatóság, mert ahogy az igazgató fogalmazott, az üzemnél lezajlott vizsgálat során tapasztaltak szerint a megyei ÁNTSZ vezetője elfogult volt.

Gál Péter kijelentette: nem indokolt a büntetés, az üzem működtetése, a veszélyes anyagok tárolásának listára vett kifogásainak többsége mondvacsinált, s a kisebb hiányosságok felszámolása folyamatban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik