Belföld

Erős lejtmenet a Mitsubishinél

A pénzügyi gondokkal küszködő japán Mitsubishi Motors autógyár tovább növelte veszteségét az üzleti éve júniussal zárult első negyedében - közölték.

Az adó utáni veszteség 54,69 milliárd jenre emelkedett az egy évvel azelőtti 51,14 milliárdos hiányról, az átalakítással járó kiadások miatt. Az árbevétel 8,1 százalékkal 557,6 milliárd jenre esett 607,08 milliárdról. Az üzemi veszteség 10,6 milliárd jennel 31,71 milliárdra mérséklődött. A műszaki problémák okozta visszahívási akciók miatt súlyos károkat szenvedett cég újabb költségtakarékossági tervet készít.

A belföldi piacon tovább csökkent az értékesítése júliusban is, Európában viszont nőtt az értékesítés az új modelleknek köszönhetően.

Japán negyedik legnagyobb autóipari vállalata május végén közölte: 4 milliárd dolláros átalakítási tervet hajt végre, hogy mérlegét egyenesbe tudja hozni. Az amerikai piacon tetemes veszteséget elszenvedő vállalat, amely partnerétől, a 37 százalékban tulajdonos DaimlerChryslertől nem várhatott támogatást, arra számít, hogy a mentőterv révén az áprilissal kezdődött új pénzügyi évben nyereségessé válhat.

A terv részeként bezárnak egy japán gyártótelepet, és a vállalat adminisztratív létszámát 30 százalékkal csökkentik. Az Mitsubishi autógyárának gondjai 2000-ben, egy visszahívási botránnyal kezdődtek, majd a teherautó-részlegnél kiderült, hogy információkat tartottak vissza egyes teherautóikat érintő, életveszélyes hibákról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik