Belföld

Emelkedett a Quelle vesztesége

A német Karstadt Quelle, Európa legnagyobb raktáráruháza és csomagküldője szerdán 388,5 millió eurós adó és amortizáció előtti (EBTA) veszteséget jelentett az első félévről, nagyobbat a tavalyi első félévi 289,3 milliós hiánynál.

Egyszeri tételekkel együtt az EBTA-hiány az első félévben 439,5 millió euró volt az egy évvel korábbi 97,3 milliós deficit helyett.

A cég beszámolója szerint a veszteség növekedése kisebb volt a vártnál, tekintve, hogy a forgalom 6 százalékkal 6,87 milliárd euróra csökkent az egy évvel azelőtti 7,31 milliárdról, ennek hatását azonban költségcsökkentéssel ellensúlyozták legalább részben.

A második negyedévre sem igen változott az első negyedéves összkép: a fogyasztók továbbra is megfontoltak, ha az árakról van szó, és a fogyasztásra rányomja bélyegét a gazdasági helyzet okozta bizonytalanság.

Az első negyedben a Karstadt Quelle eladásai 1,1 százalékkal 3,68 milliárd euróra csökkentek. Egész évre sem számítanak a forgalom növekedésére.

Mindaddig, amíg a gazdasági és politikai háttér nem rosszabbodik, a Karstadt úgy véli, egész évre eléri a 250 millió eurós EBTA-eredményt. A gyenge gazdaságot a Karstadt jobban megszenvedi, mint a Metro hálózat, amely ezt ellensúlyozni tudja külföldi eladásaival.

Tavaly a Karstadt Quelle 162,2 millió eurós adózott eredményt ért el, egyharmaddal kevesebbet a 2001-esnél. Az eredménycsökkenés okaként a kiélezett árharcot és a visszafogott utazási kedvet jelölte meg a konszern. A Karstadt Quelle 50 százalékos tulajdonosa a TUI után a második legnagyobb német utazási irodának, a Neckermannt felvásároló Thomas Cook-nak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik