Belföld

Családi kör: mobillal, internet nélkül

A magyar háztartások csupán egyharmada rendelkezik számítógéppel, szemben a nyugat-európai otthonokkal, ahol legalább a lakosság fele használ saját számítógépet. A mobiltelefonok számában viszont tartjuk a szintet.

A magyar háztartások jóval kevesebb számítógéppel és internetkapcsolattal rendelkeznek, mint a nyugat-európaiak. Az Európai Unió által támogatott “Regional-IST” program keretében végzett infokommunikációs eszközök regionális szintű elterjedtségéről és használatáról szóló felmérés alapján bár érzékelhető az előrelépés a számítógép-használat terén változatlanul jelentős lemaradásban vagyunk. Míg Baden-Württembergben a háztartások 61 százalékában van számítógép, a szintén egy régiónak számító Magyarország területén a háztartások csupán egyharmadáról mondható ez el. 

Hazánkban az otthoni internetkapcsolatok száma ugyan kétszeresére, összesen 14 százalékra emelkedett a 2004. január elsejét megelőző két évben, arányaiban viszont ez a szám még mindig csak egynegyede a legfejlettebb régió adatainak. Az internettel rendelkezők 21 százaléka használt ADSL kapcsolatot 2004 elején, mellyel Magyarország a második helyet szerezte meg a vizsgált régiók (Baden-Württemberg, Katalónia, Magyarország, Piemont és Portugália) rangsorában. Bár a szörfözők körében az internetes vásárlások közel azonos súllyal szerepelnek mind az öt területen, a legalább heti rendszerességgel internetezők Magyarországon kevesebben vannak (20 százalék), mint a másik négy régióban, ahol ez a szám 30 százalék.

A mobiltelefon penetráció mindenhol magas szintet ért el, a piac a telítettséghez közeli. Hazánk is az élvonalban van: a felnőtt lakosság 66 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal. Ezt a listát Piemont vezeti 83 százalékkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik