Belföld

Történelmi árvíz – túl a legnehezebb éjszakán

Minden idők legnagyobb árvizét élték túl a Hernád menti települések lakói. A folyó kedden hajnalban tetőzött, reggelig 86-an kényszerültek otthonuk elhagyására.

Kritikus éjszakán vannak túl a Hernád menti lakosok. A katasztrófavédelem szerint a folyó a hétfőről keddre virradó éjjel Gesztelynél már tetőzött, 450 cm-es, minden eddiginél magasabb a vízállással. Hétfőn este még tovább emelkedett a Hernád vízszintje: Gesztelynél kora este 448 centiméternél állt a vízmérce, de az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakemberei szerint mostanra megállt a Hernád folyó áradása, a délelőtti órákra már lassú apadásra számítanak.

Bőcsöt várhatóan a reggeli órákban éri el az árhullám. A községet kettévágta a folyó, amikor utat tört magának a falu mélyebben fekvő részén, így a település belső részét az áradás teljesen elvágta a külvilágtól. Eddig 86 embert kellett kitelepíteni a folyóparti településekről, három ház összedőlt, 20 megsérült és a víz további 120 épületet veszélyeztet a Hernád mentén. Az elöntött mezőgazdasági területeken, becslések szerint félmilliárd forint értékű a kár.





 
           Állami segély
Lamperth Mónika miniszter hétfői bőcsi sajtótájékoztatója során bejelentette, hogy a Belügyminisztérium megtéríti a Hernád-menti önkormányzatoknak az árvíz elleni védekezésre fordított költségeket. A tárca a központi vis-major keretből fizet majd, mivel a megyei keretet a júniusi jégverés okozta károk enyhítésére már felhasználták Borsodban. A belügyminiszter egyúttal garanciát vállalt arra, hogy az önkormányzati tulajdonú ingatlanok és utak helyreállításának költségét teljes egészében fedezi az állam.

Gátbontás Ócsalánosnál

Hétfő estére kritikussá vált a helyzet a Hernád áradása miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ócsalánosnál is, ahol a lakosság a települést védve önhatalmúlag megbontotta a Hernád töltését hétfő este, a víz pedig a közeli Onga felé árad. A vízügyi szakemberek a rendőrség segítségét kérték az atrocitások megelőzése érdekében és hozzáláttak a gát helyreállításához. A 400 lakosú település valamennyi állampolgára talpon van és bízik abban, hogy a soha nem látott áradat nem önti el a falut.

Az MTI helyszínen lévő tudósítója azt tapasztalta, hogy feszült a hangulat, többen a vízügyi hatóság tehetetlenségét emlegetik fel, mondván, már a délelőtti órákban meg kellett volna nyitni a gátat és ezáltal a falu megmenekülhetett volna. Jelenleg mintegy féltucatnyi házat vesz körbe a víz, homokzsákok százaival, ezreivel próbálnak gátat vetni az áradatnak.






       Védvonal híján
A Hernád folyó mentén nincs összefüggő árvízvédelmi védvonal, a nyílt ártéri területeken található települések (Tornyosnémeti, Hidasnémeti, Gibárt, Kiskinizs, Hernádszentandrás, Halmaj, Ináncs, Ócsanálos, Gesztely, Bőcs) védelmére csupán községi körtöltések épültek, amelyeken – a folyó 120 kilométeres hazai szakaszának felén – a vízkár-elhárítási feladatokat a helyi önkormányzatoknak kell ellátni. Itt az ideiglenes gátak felépítéséről, homokzsákos védekezésről kell gondoskodni a helybélieknek. A nyílt ártéri területeken több település védelmére még körtöltés sem épült (a Hernád jobb partján Encs-Fügöd, Csobád, Aszaló, Szikszó; a Hernád bal partján: Hernádbüd, Pere, Felsődobsza, Nagykinizs, Hernádkércs, Szentistvánbaksa, Hernádkak), e települések mély fekvésű területeit a levonuló árhullám veszélyeztetheti.

86-ra emelkedett

A Hernád áradása miatt a hétfő délutáni és éjjeli órákban újabb kitelepítésekről intézkedett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az otthonukat elhagyni kényszerülők száma 86-ra emelkedett, nőtt a veszélyeztetett házak száma is.

Az árvíz sújtotta Hernádkércsen 25-en, Nagykinizsen 19-en kényszerültek házuk elhagyására, Hernádvécsen három, Szentivánbaksán kettő, Bőcsőn egy lakosnak kellett otthonából kiköltöznie – tájékoztatott Dobson Tibor ezredes. Az áradás miatt 128 ház van veszélyben, 20 sérült meg, kettő Nagykinizsen összedőlt. További két ház van igen rossz állapotban, s húsz van veszélyben, tette hozzá.

Az árvíz ellen összesen mintegy 1400-an védekeznek, közülük 630 a szervezett erők száma, a 420 közmunkás mellett 350 önkéntes vesz részt a mentésben. A Hernád vízállása este hat órakor Hidasnémetinél 264 centiméter volt, ami 13 centiméterrel volt alacsonyabb mint délután négy órakor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik