Belföld

Terrorellenes központot alakítana Bush

A fokozodó terrorkészültség hatására George W. Bush bejelentette az országos hírszerző-igazgatói tisztség és az Országos Terrorelhárító Központ létrehozását - írja a Financial Times.

A poszt alapítása nem az amerikai elnök ötlete volt. Az úgynevezett 9/11 Bizottság már korábban ajánlatott tett egy olyan hivatal létrehozására, amely az amerikai titkosszolgálatok munkáját koordinálná. Bush ellenben nem a Fehér Házban helyezné el a megválasztott személyt, mint azt korábban a bizottság javasolta, hanem egy külső helyszínen. Nincs elég hely az elnöki épületben egy teljes stábnak – mondta az elnök.

Ugyanekkor Bush arra kérte a kongresszust, hogy hozza létre az országos hírszerző-igazgatói posztot, amely kapcsolatot teremthetne a kormányzat és a nemzetvédelmi irodák között. Az elnök azonban nem kívánja a szenátust ideje korán visszahívni a tisztség létrehozása miatt. John Kerry szerint ez hiba; a demokrata elnökjelölt szerint, ha valóban szükség van a hivatalra, akkor Bushnak azonnal intézkednie kell.

John Kerry már akkor sürgős megoldást követelt, amikor megjelent a 9/11 Bizottság jelentése. Ha nem terjeszt be a kormányzat sürgősen egy elfogadható indítványt, akkor kaotikus állapot alakulhat ki az országban – mondta korábban.

A kormányzat ugyanakkor egy terrorizmus-megelőző központot is létre kíván hozni, amely folyamatosan gyűjtené az adatokat a világ terroristáiról, s képes lenne előre jelezni a leendő támadásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik