Belföld

Az ÁPV meghirdette a Hungexpót

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. kiírta a pályázatot a Hungexpo Vásár- és Reklám Rt. állami tulajdonban levő, 77 százalékot kitevő részvényeinek értékesítésére.

A privatizációs szervezet honlapján közzétett kiírás szerint a nyilvános, kétfordulós pályázaton az ÁPV olyan tőkeerős szakmai befektetőt (csoportot) keres, amely képes a Hungexpo marketing kommunikációs, kiállítás- és rendezvényszervezési tevékenységének, valamint az e célt szolgáló ingatlanok fejlesztésére a jelenlegi helyen vagy egy új fejlesztési területen.

A pályázaton a magyar állam tulajdonában lévő, több mint 2,413 milliárd forint névértékű, az alaptőke és az összes szavazatok 77,01 százalékát megtestesítő névre szóló törzsrészvényt értékesítik. Az ÁPV Rt. ezen túl a társaság munkavállalóinak összesen 156,687 millió forint névértékű, az alaptőke és az összes szavazatok 5 százalékát megtestesítő, névre szóló törzsrészvényt ajánl fel kedvezményes megvételre.

Azokat a felajánlott részvényeket, amelyeket a munkavállalók nem vásárolnak meg, valamint az önkormányzatok eladási szándékától függően – a Budapest Főváros Önkormányzata és Budapest Kőbányai Önkormányzat tulajdonában lévő, összesen 563 627 000 forint névértékű, az alaptőke és az összes szavazatok 17,99 százalékát megtestesítő részvényeket a nyertes pályázó köteles megvásárolni.

A pályázóknak szeptember 27-ig kell kérniük nyilvántartásba vételüket. A részvétel feltétele, hogy a pályázó cég, vagy konzorcium esetében annak egyik tagja legalább két lezárt üzleti évben, évi több mint 1 millió euró árbevétellel rendelkezzen kiállítás- és rendezvényszervezési tevékenységből.

További feltétel legalább kettő olyan nemzetközi szakkiállítás megszervezése, melyek látogatószáma külön-külön meghaladta a 10 000 főt és/vagy legalább kettő nemzetközi szakmai konferencia, vagy legalább egy egyéb rendezvény szervezése, melyen a résztvevők száma meghaladta az ezer főt. A kiállításokat, vagy rendezvényeket referenciaként be is kell mutatni.

A megrendezett nemzetközi szakkiállítások között – legfeljebb hat lezárt üzleti évre visszamenően – kell, hogy legyen legalább kettő olyan, amelynek területe meghaladta a 8 000 négyzetmétert.

Feltétel az is, hogy a pályázó, a pályázó által ellenőrzött, a pályázót ellenőrző vagy a pályázóval közös ellenőrzés alatt lévő, illetve vele alvállalkozói vagy együttműködési szerződéses kapcsolatban álló más személy együttesen, illetve konzorcium esetén az egyik tag ingatlanfejlesztési tevékenységből származó éves bevétele az utolsó három lezárt üzleti év egyikében elérje a 12 millió eurót.

Az ajánlat benyújtásakor 125 millió forint összegű pályázati biztosítékot kell nyújtani az ÁPV Rt. számára. Az ajánlatokat 2005. január 11-én kell benyújtani a privatizációs szervezethez.

A Hungexpo Rt. privatizációjára korábban, a cég által kiírtpályázat eredménytelenül zárult. Az ÁPV Rt. akkor azt közölte, hogy a szakmai partner bevonását célzó pályázat az első jelek szerint jelentős érdeklődést keltett a szakmai befektetők körében, hiszen kilencen nyújtottak be szándéknyilatkozatot. A 2004. január 15-i határidőig azonban csak három tényleges ajánlat érkezett a Hungexpo Rt.-hez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik