Belföld

Megállíthatatlanul tör fel az olaj ára

Másfélszer annyi egy hordó olaj ára, mint amennyibe az OPEC szerint maximálisan kerülhetne, de a szervezet tehetetlen. Nincs több olaj, és nő a terrorveszély. Egyesek szerint épp egy támadás törhetné le az árakat.

Azután, hogy az olaj ára hétfőn 21 éves csúcsra emelkedett, kedden is folytatódott az emelkedő trend az OPEC soros elnökének aggasztó szavai nyomán. Purnomo Yusgiantoro indonéz energiaügyi miniszter ugyanis kijelentette, hogy bár a
Megállíthatatlanul tör fel az olaj ára 1

jelenlegi piaci ár abszurd, ennek ellenére nincs extra olajmennyiség, amit a szervezet ki tudna termelni.


A piacot újfent felbolygató kijelentésre reagálva a szaúdi olajminiszter egyelőre sikertelenül próbálta lehűteni a kedélyeket. Mint mondotta, országa, a világ legnagyobb olajexportőre tudja növelni termelését, csak nem egyik napról a másikra.





        21 éves csúcson
A brent típusú kőolaj világpiaci árának az olajkitermelő országokat tömörítő szervezet szerint a 22-28 dolláros hordónkénti sávban kellene mozognia, de a felső korlátot már 2003. decemberében maga mögött hagyta. Kisebb visszaesésekkel, de azóta töretlenül drágul a nyersolaj – az utóbbi egy hónapban már drámai ütemben. Hétfőn megközelítette a hordónkénti 44 dollárt, ezzel 21 éves csúcsot döntött. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kedd délelőtt hordónként 40,38 dollár volt a legközelebbi, szeptemberi határidőre a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 41 centtel drágább a hétfői zárónál. Kedden, közép-európai idő szerint délelőtt a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate szeptemberi határidőre hordónként 44,20 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó ACCESS-jegyzésében, 38 centtel drágább a hétfői New York-i zárónál.

Fokozódó terrorveszély



Piaci szakértők kettős veszéllyel magyarázzák a folyamatokat: egyrészt felerősödtek a terrorista támadásoktól való félelmek, másrészt fogynak az olajtartalékok. A hétfői hirtelen áremelkedést az váltotta ki, hogy az Egyesült Államokban fokozták a biztonsági készültség szintjét, miután néhány szimbolikus jelentőségű pénzügyi intézmény esetében konkrét terrortámadásoktól tartanak az Al-Kaida részéről New Yorkban, Washingtonban és New Jersey-ben.

A második legmagasabb (narancsszínű) fokozatú készültségi szint elrendelése izgatottá tette a piacokat, amelyeket amúgy is aggodalommal tölt el a közel-keleti olajlétesítmények elleni szabotázsok sorozata éppen akkor, amikor nincs kapacitásfelesleg a növekvő kereslet kielégítésére. Szakértők szerint ugyanis az OPEC-országok már most termelési kapacitásuk 95 százaléka fölött termelnek. Noha az olajellátás bőséges a piacon, a befektetőket aggasztja, hogy bármi történjék, akár a Közel-Keleten, akár Oroszországban a Jukosz termelésének esetleges kiesése miatt, a világ nagy termelőinél kevés a tartalékkapacitás, vagy egyáltalán nincs is. Ezt erősítette meg az OPEC-elnök szerdai bejelentése, érthető módon tovább fokozva a piaci szereplők pánikreakcióját.





Hatástalan kvótaemelés

Az OPEC legutóbb június 3-ai ülésén határozott arról, hogy napi 2,5 millió hordóval megemeli a kitermelhető olaj mennyiségét. Ez átmenetileg enyhített ugyan az árak emelkedésén, de olajpiaci elemzők már akkor rámutattak, hogy a döntés hosszú távon nem jelent megoldást, mert nem hoz létre tényleges többletkínálatot.

Terrorral lehet csak letörni?



A megnövekedett bizonytalanság miatt a szakértők többsége rövid távon nem is számít ármérséklődésre, bár egyes vélemények szerint, ha tényleg bekövetkezne egy terrortámadás, az megállíthaná a további dráglást. A tokiói Mitsubishi Corporation munkatársa, Tony Nunan a BBC Online-nak például azt fejtegette, hogy ha valóban bekövetkezne egy terrortámadás, az valószínűleg letörné az árakat.

A World Trade Center elleni Al-Kaida támadást követően például – idézi fel Nunan a 2001. szeptember 11. után történteket – a nagy bizonytalanság a fogyasztás visszafogását hozta magával: az emberek megijedtek, ezért inkább otthon maradtak, és nem utaztak. Ha a terroristák célpontja egy fogyasztói társadalom – vonja le a következtetéseket a szakértő -, akkor a támadás az olajárak letörését előidéző piaci reakciókat válthat ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik