Belföld

Hollywood Szingapúrban terjeszkedik

George Lucas, a Csillagok háborúja atyja bejelentette tervét, hogy szórakoztatóipari konglomerátumának, a Lucasfilm Ltd.-nek első külföldi érdekeltségét Szingapúrban hozza létre. A hollywoodi társaság megjelenése látványosan jelzi Szingapúr elszántságát gazdaságának új növekedési pályára állítására.

George Lucas, aki olyan nevezetes filmek alkotója, mint a Csillagok háborúja és az Elveszett ereklyék fosztogatói a szingapúri kormányzattal együttműködve létrehozza filmanimációs vállalatát, amely filmek, televíziók és videojátékok számára állít majd elő digitális animációkat. A művészetek egy olyan ország gazdaságpolitikájának sarokkövévé lettek, amely inkább a média cenzorálásáról, mint támogatásáról volt nevezetes. A tavaly kialakított “Media 21” program keretében azonban Szingapúr azt tűzte ki maga elé, hogy az ágazat részesedését 2012-re megkétszerezi, a 93 milliárd dolláros gazdaság 3 százalékára emeli.

A Singapore’s Economic Development Board elnöke, Teo Ming Kian szerint a Lucasfilm lehet a “méhkirálynő”, amely segíthet a fejlesztés megindításában. “Befektetőként kedvező megtérülésre számítok, de sokkal nagyobb lehet a stratégiai haszon Szingapúr számára” – hangsúlyozta.

Micheline Chau, a Lucasfilm ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a sok versengő ázsiai ország közül azért esett a választás Szingapúrra, mert itt rendkívül erős a szellemi tulajdon törvényi szabályozása. A januárban életbe lépett szabadkereskedelmi megállapodás értelmében ezek a törvények összhangban vannak az amerikaiakkal. Az ázsiai animációs egységnek mintegy 300 alkalmazottja lesz, tevékenységének középpontjában a továbbra is az Egyesült Államokban készült forgatókönyvek életre keltése áll majd. A Lucasfilm részesedése 75 százalék lesz, míg a többi részvényt az Economic Development Board által vezetett konzorcium birtokolja. Az üzlet pénzügyi részletei nem ismeretesek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik