Belföld

Átalakítás helyett: bizalmi válságban a kormány

Gyurcsány Ferenc lemondása és Bárándy Péter esetleges távozásának bejelentése után Medgyessy Péter felmentette Gál J. Zoltán kormányszóvivőt.

Hétfőn reggel Medgyessy Péter azonnali hatállyal felmentette Gál J. Zoltán kormányszóvivőt, délután pedig – Bárándy Péter igazságügyi miniszter és Gyurcsány Ferenc sportminiszter esetleges távozása miatt – bizalmi szavazást kér magával szemben a szocialista vezérkarral történő egyeztetésen – írja az Index kormányközeli forrásokra hivatkozva.


Számít a stílus


Lapunkat a kormányszóvivői iroda arról tájékoztatta, hogy a felmentett szóvivő jelenleg szabadságon van, ahonnan két hét múlva tér vissza. A felmondással egy időben a miniszterelnök Gulyás Erika eddigi kormányszóvivő-helyettest bízta meg, hogy átvegye Gál J. munkáját.






A távozó kormányszóvivő
Gál J. Zoltán 1973-ban született Budapesten. Újságíróként dolgozott a Népszabadságnál, a Magyar Hírlapnál, majd a Népszavánál; 2001-ig a Népszava főszerkesztő-helyettese volt. 2002-től a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Szociológiai Intézetének szociálpolitika szakán, valamint a szegedi József Attila Tudományegyetem kommunikáció szakán folytat tanulmányokat, de még a tanulmányok megkezdése előtt, 2001-ben bekapcsolódott Medgyessy Péter kampánycsapatának munkájába: a miniszterelnök-jelölt kabinetfőnök-helyettese és kampányszóvivője volt. A 2002. évi országgyűlési képviselőválasztásokon az MSZP országos listájáról szerezte mandátumát. A 2002. május 27-i kormányalakítást óta államtitkári rangban irányította a kabinet kommunikációs munkáját.

Az okok kapcsán felmerült, hogy egyesek szerint a menesztett kormányszóvivőt megviselte, hogy több közeli kollégája távozott mellőle. Májusban mondott le posztjáról Braun Róbert a Miniszterelnöki Hivatal nyilvános kapcsolatok titkárságát vezető helyettes államtitkára, júliusban pedig az azóta Kommunikációs Koordinációs Titkársággá átalakult korábban Kormányzati Kommunikációs Központ (KKK) néven működő iroda egykori vezetője, Lévai Gábor távozott posztjáról. Mindezek miatt elképzelhető, hogy a felmentés mögött valójában Gál J. Zoltán távozási szándéka húzódik, bár a FigyelőNet információi szerint a miniszterelnöknek is számos oka volt megválni szóvivőjétől. Szocialista körökből úgy hírlik: Gál J. Zoltán sem munkastílusával, sem munkájának eredményességével nem szerzett magának túl sok támogatót, és most jött el az a pillanat, mikor már közvetlen munkáltatója sem állt ki Gál J. Zoltán mellett.


Nehéz napok


Az utóbbi pár nap eseményei után nem okoz túl nagy meglepetést a kormányszóvivő eltávolítása: a hétvégén jelentette be felmondását a miniszterelnökkel folytatott személyes találkozójuk alkalmával Gyurcsány Ferenc ifjúsági- gyermek- és sportminiszter, melynek elfogadásáról augusztus végén, a tervezett kormányátalakítással egy időben hozza meg döntését Medgyessy Péter miniszterelnök. Az elmúlt napok során jelezte Bárándy Péter igazságügy-miniszter is: kész távozni a kormányból, ha nem tud megállapodni az igazságügyi program folytatásáról.






A Fidesz Gyurcsányról
A Fidesz szerint a Medgyessy-kormány egyre több tagja azért próbál menekülni a kabinetből, mert nem akarnak felelősséget vállalni tevékenységük katasztrofális következményeiért. Erről Révész Máriusz, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség szóvivője beszélt az MTI-nek vasárnap, reagálva a miniszter bejelentésére, miszerint felajánlotta lemondását a miniszterelnöknek. A fideszes politikus szerint a kormányban az elvesztett európai parlamenti választás után bizalmi válság van kialakulóban. “A múlt héten már Bárándy Péter is meglebegtette a lemondását és valószínűleg további személyi változások is várhatók” – jelezte Révész Máriusz. Szerinte Gyurcsány Ferenc lemondásával nem vesztett sokat sem a kormány, sem az ország. “Ugyanakkor Magyarország lakosai fogják meginni annak a levét, hogy európai uniós csatlakozásunk első évében a kormány érdemi munka helyett csak belső problémáival, személyi harcokkal, illetve a nemzeti vagyon baráti cégekbe történő átjátszásával foglalkozik” – jelentette ki az ellenzéki párt szóvivője.

Gyurcsány Ferenc a kormányfővel négyszemközt folytatott, egyórás beszélgetés tartalmáról szólva kifejtette, hogy a lemondás felajánlásának nincs köze a sportirányításhoz és a minisztériumhoz. Meggyőződése szerint a kormányfő és közte olyan politikai jellegű konfliktus feszül, amely a kormány stabil működésének az útjában állhat. “Úgy érzem, a miniszterelnök részéről a bizalom nem a régi, ezért tettem egy gesztust, ha úgy tetszik, adtam egy biankó csekket a miniszterelnöknek, amelyet ha akar, kitölt, ha nem, összetép és eldob” – fogalmazott a miniszter. Kijelentette: “Nincs fontosabb annál, hogy a kormány stabilan működjön. Ha ennek valami az útjába áll, el kell vállalni a rövid távú konfliktusokat akár úgy, hogy elválnak az útjaik”.


A tárca vezetője jelezte: “Nem lehet megállapítani, hogy végérvényesen megkopott a bizalom, vagy csak részben, ami áthidalható”. Szavai szerint nem lefutott a miniszterség, amit az is mutat, hogy a kormányfő nem rögtön döntött a lemondása elfogadásáról, hanem egy hónapot kért döntésének meghozásához. A miniszter egyértelművé tette, hogy bizalma, együttműködési kézsége töretlen Medgyessy Péter felé, és együtt tudna vele dolgozni a jövőben is.


Ki merre tart?


Gyurcsány Ferenc újságírói kérdésre válaszolva cáfolta, hogy miniszterelnöki ambíciói lennének, ugyanakkor sokan úgy vélik, épp a politikus pályafutásának egyengetése áll a lemondás hátterében. Lapunknak nyilatkozó szocialista politikusok szerint éppen azért szeretne szabadulni a sporttárca irányításától, hogy minden energiájával az MSZP októberi elnökválasztási kampányára összpontosíthasson. A merész álmokat szövögető politikus mögött azonban nincs akkora támogatás, amely elég lenne a győzelemhez – állítják, és az sem segít a milliárdos politikusnak, hogy vagyona és ingatlanügyei, valamint az állandó ellenzéki támadásoknak köszönhetően Hiller Istvánnal szemben nem különösebben vonzó alternatíva a szavazók számára.


Hétfőn délután a miniszterelnök és a szocialista vezérkar találkozóján a kormány és a legnagyobb kormánypárt további sorsa is eldőlhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik