Belföld

GKI: dinamikus emelkednek a beruházások

A beruházások dinamikusan, a reálkeresetek minimálisan emelkednek az idén, az infláció már túl jutott a csúcspontján - áll a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.

Az infláció a következő hónapokban lassulni fog. Az év eleje óta a forint mintegy 5 százalékkal erősödött, a második félévben a jegybanki kamatcsökkentés függvényében a kamatok lassú csökkenése valószínű – teszik hozzá.

Az összeállítás emlékeztet: az ipari termelés immár háromnegyed éve 10 százalék körüli ütemben nő, ami kizárólag az export látványos emelkedésének köszönhető. Idén az első öt hónapban a kivitel volumene 9,4 százalékkal bővült, a belföldi értékesítés 1,2 százalékkal csökkent.

Az előrejelzés megállapítja: az új export-rendelések jelentős mértékű emelkedése arra utal, hogy a dinamikus kivitel lassan, de keresletet támaszt a belföldi beszállítók egy része számára. A további gyors fejlődést valószínűsíti a feldolgozóipari beruházások I. negyedévi 30 százalékos bővülése – teszik hozzá.

Az építőipari termelés látványos, jóval 10 százalék feletti növekedése májusban megtorpant, a munkanapokkal korrigált adatok alapján is alig volt magasabb a tavalyinál. A szerződésállomány azonban jelentősen nőtt – áll az összeállításban.

A gépkocsi- és üzemanyag-értékesítéssel együtt számolt kiskereskedelmi forgalom öt hónap alatt 7,8 százalékkal bővült, ami jóval nagyobb a reálkeresetek szerény, mindössze 0,4 százalékos emelkedésénél.

Áprilisban a behozatal – az EU-csatlakozás előtti taktikai vásárlások hatására – lényegesen gyorsabban nőtt, mint a kivitel. A májusi, egyelőre csak forintban rendelkezésre álló adatok azonban ismét az export importnál jóval gyorsabb bővülését jelzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik