Belföld

Õsszel újra készül üveg Tokodon

A hitelezők aláírták a március elején bezárt Tokodi Üveggyár Kft. újraindulását lehetővé tevő csődegyezségi megállapodást, így jövő héten meghirdethetjük a gyárat - tájékoztatta pénteken az MTI-t a Tokodi Üveggyár Kft. vezérigazgatója.

Bodáné Cser Erzsébet elmondta, a megállapodás aláírásával a csődegyezségi eljárás eredményesnek minősíthető.

“A hitelezők képviselői elsődlegesnek tartják a gyár újraindítását, amelyre ősszel jelentős esélyt látok” – válaszolta az MTI-kérdésére Bodáné Cser Erzsébet.

Előzmények


A csődeljárás megindításának ez év februárjában több oka volt: az üveggyár a korábban ígért 200 millió forintos állami támogatás helyett 2001-ben 150 millió forinthoz jutott. Ezzel 2001-ben megkezdték a technológiaváltást, majd a Raiffeisen Bankkal 1,3 milliárd forintos kölcsönszerződést kötöttek.

A beruházások folytatásához azonban szükség lett volna a környezetvédelmi engedélyekhez, amelyeknek az elbírálására közel 1,5 évig nem került sor. Ezért a Raiffeisen Bank az érvényben lévő kölcsönszerződést 2003. októberében megszüntette a számlán lévő 1,3 milliárd forinttal együtt. Emellett 2004 februárjában kilyukadt a gyár régi kemencéje, ami balesetveszélyessé tette a termelést, ezért az kft. vezetősége a gyár bezárása és a csődeljárás megindítása mellett döntött.

Tavasszal 320 dolgozót bocsátottak el, akik közül 200-an az ősszel újrainduló üzemben ismét munkát kaphatnak. A Tokodi Üveggyár Kft. jegyzett tőkéje 540 millió forint, emellett 1,8 milliárd forint értékű eszközzel, követeléssel és üzletrészekkel rendelkezik.


Külföldi érdeklődők részéről 400 millió forintos összesített árajánlat érkezett az ingatlanokra követelésekre és gépekre.  A 400 millió forint fedezetet nyújt a hitelek – 1,35 milliárd forint – 20 százalékos kifizetésére, a dolgozóknak járó pénzek és a köztartozások rendezésére és a gyár újraindítására is nyílhat lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik