Belföld

Nastase csalódott Orbánban

Nastase mélységes szomorúsággal reagált a tusnádfürdői Orbán-beszéd "radikalizmusára". A romániai etnikumok között szerinte harmonikus a viszony.

Csalódottságának és szomorúságának adott hangot Adrian Nastase román miniszterelnök csütörtökön közzétett nyílt levelében, amelyben reagált Orbán Viktor volt magyar kormányfő tusnádfürdői beszédére.

A román miniszterelnök szerdai keltezésű, de a Rompres hírügynökség és a román miniszterelnökség internetes honlapja által csütörtökön közzétett nyílt levelében a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnökének a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján elhangzott beszédére reagált. “Mélységes szomorúsággal vettem tudomásul az Ön beszédének radikalizmusát, a romániai etnikumok közötti normális és harmonikus viszony tagadását” – olvasható a nyílt levélben, amelynek szerzője szerint Orbán tusnádfürdői üzenete nem felel meg sem a mai romániai valóságnak, sem pedig annak, amit a nemzeti kisebbségek, illetve az európai partnerek érzékelnek.

Nastase hangsúlyozta: nem holmi “tömegmozgalmak” vagy szélsőséges, ultimátumszerű követelések hozhatnak javulást a Magyarország határain kívül élő magyar kisebbségek számára. Ehhez csak a párbeszéd vezethet el, hiszen ez az egyetlen út, amely összhangban van a mai európai demokrácia realitásaival – fűzte hozzá Nastase, aki szerint minden ezzel ellentétes magatartás éppen a romániai magyarok ügyének okoz kárt, akik országukkal együtt fognak csatlakozni az Európai Unióhoz.

Németh Zsolt, a Fidesz-frakció külügyi kabinetjének vezetője csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva szokatlannak nevezte, hogy Adrian Nastase román miniszterelnök azelőtt nyilvánosságra hozta az Orbán Viktornak írt levelét, hogy azt a címzett megkapta volna.
“A Fidesz kormányon és ellenzékben egyaránt azokat a nézeteket képviselte, amelyeket Orbán Viktor Tusnádfürdőn kifejtett” – szögezte le. Mint mondta, ezzel szemben a román kormányfő eljárása a román választási kampánnyal magyarázható. “Pártjának a romániai önkormányzati választásokon megrendült pozícióit a nacionalizmussal és magyarellenességgel kívánja erősíteni” – tette hozzá. A politikus szerint az utóbbi időben sajnálatos módon beigazolódott, hogy a román választási törvény antidemokratikus és diszkriminatív. Hozzátette, hogy erről hamarosan a velencei bizottság is kifejti álláspontját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik