Belföld

Élelmiszeripari cég lesz az új Bábolna

A Bábolna Rt. közgyűlése jóváhagyta, hogy a kormányzati elképzeléseknek megfelelően létrejöjjön a Bábolna Élelmiszeripari Rt. a Bábolna Rt. nyereséges üzletágaiból, amelyet utóbb egyben értékesítenek majd.

A reorganizációs terv elfogadásánál egy nem és egy tartózkodás volt, senki se szólt hozzá a közgyűléshez és kérdés sem hangzott el – mondta Velez Zoltán a Bábolna Rt. igazgatóságának elnöke a közgyűlést követő sajtótájékoztatón.

Az új Bábolna Rt. cégbírósági bejegyzése folyamatban van, így napokon belül megkezdi működését a Bábolna Élelmiszeripari Rt., amely a nyereséges üzletágakat tovább üzemelteti: a Takarmányipari Kft.-t, a baromfitenyésztő Farm Kft.-t, a Pannon Baromfi Kft. és a hamburgerhúst előállító Esca Kft-t.

A társasághoz kerülnek a takarmánygyártási eszközök, valamint a nagyigmándi és törökszentmiklósi hűtőház, továbbá a debreceni gyár bérleti joga. Velez Zoltán hangsúlyozta, az új Bábolna Rt. az élelmiszeripari ágazat felé megy el. A most alakuló rt. vezérigazgatója marad Marcali Gábor, az igazgatóság elnöki tisztségét továbbra is Velez Zoltán látja el. A régi Bábolna vezetőinek személyéről és kinevezéséről a tulajdonos ÁPV Rt. dönt majd.

A jelenleg 98 százalékban az ÁPV Rt. tulajdonában lévő részvénytársaság veszteséges üzletágait az új vállalkozás nem apportálja. A két, havonta 300 millió forint veszteséget termelő üzemegység, a békéscsabai és kecskeméti baromfifeldolgozó további működtetését az rt. vezetősége bérbeadással vagy értékesítésükkel képzeli el. A közgyűlés döntése értelmében a jövő héten meghirdetik el- vagy bérbeadásra a veszteséges üzletágakat, a kecskeméti és békéscsabai vágóhidakat – mondta Velez Zoltán.

A bérbe- és eladásra nyílt, egyfordulós pályázatokat írnak ki. A pályázatokat elbíráló bizottság munkájában Békéscsabán az önkormányzat két tagja, Kecskeméten és Békéscsabán a dolgozók egy-egy képviselője is részt vehet – tette hozzá. Sikertelen pályáztatás esetén az üzemeket bezárják: ebben az esetben Békéscsabán 1200, Kecskeméten 850, Bábolnán a brojler üzletágban 500 munkavállaló elbocsátására kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik