Belföld

Kerry: újjáépíteni Amerikát

A Demokrata Párt jelöltje, John Kerry szenátor hivatalosan is elfogadta pártja felkérését, hogy induljon az elnöki posztért. Kerry ígérete szerint Amerika újjáépíti kapcsolatát szövetségeseivel.

Kerry egy erősebb Amerikáért harcol, ami nem csak szavakban merül ki. Országát mégsem vezetné félre még egy Irakhoz hasonló háborúval. A BBC beszámolója szerint a nagyszabású beszédet rendkívül jól fogadták az ország államaiból érkező küldöttek, már csak az a kérdés, mennyire tudják ezt visszaadni az egyes választókerületek polgárainak.

Az eddigi demokrata nagygyűlésekkel ellentétben most rendkívüli hangsúlyt kapott a külpolitika és a biztonság. A beszédet egyébként egy kisfilm előzte meg életéről, kiemelve vietnámi élményeit, majd volt bajtársaival a színpadra lépve közölte a jelenlévőkkel, hogy fiatalemberként hazáját védte és elnökként is csak ezt tenné.

Elmondása szerint a hadsereg főparancsnokaként – az elnökséggel együtt járó pozíció – ha szükség van rá bármikor kész bevetni országa haderejét, és nem vár majd semmilyen nemzetközi beleegyezésre vagy engedélyre. A New York Times szerint Kerry 17 különböző formában használta az erő szót.

Külpolitikáról, esélyekről

Különös hangsúlyt kapott a Bush-kormányzat hírszerzési politikájának bírálata, Kerry szerint ha háborús helyzet alakulna ki a jövőben, akkor csakis a kőkemény tények döntenének és nem a politika. Az elnökjelölt visszállítaná a más ország belügyeitől távolmaradő külpolitikát. John Kerry, az elnökjelöltek szokásához híven adócsökkentést, életszínvonal javulást és egészségügyi reformot ígért.

A demokrata jelölt számításai bejöttek. A felmérések szerint a Fehér Ház jelenlegi lakójának kihívója közel sem volt a nagygyűlés előtt elég népszerű egy elnökválasztási harchoz, de az, hogy Kerry négy napig folyamatosan jelen volt a médiában csak segített.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik