Belföld

Irak augusztusban tovább nőveli olajexportját

Az iraki olajminiszter, Tamir Gadban becslései szerint az iraki olajexport júliusban 1,5 millió hordó/nap lesz, augusztusban pedig 1,7-1,8 millió hordós napi mennyiséget ér el, 2,4 millió hordónyi napi kitermelés mellett.

Abu-Dzabiban tett látogatásakor az iraki miniszter elmondta: a kulcsfontosságú északi exportvezetéket Törökország felé “amilyen gyorsan csak lehet” megnyitják.

Közölte, hogy Irak a jelenlegi 2,8 millió hordóról több mint 3 millióra akarja növelni napi kitermelési kapacitását. A kapacitásnövelés az elöregedett olajipari infrastruktúra javításával érhető el – mondta, hozzátéve, hogy a nyersolaj-kitermelő kapacitások növelése mellett tervezik a földgáz-kitermelés maximalizálását is, az elosztóhálózat javításával együtt.

Szakértők az iraki nyersolajkészleteket a szaúdi után a térség nagyságra második tartalékának becsülik. Irak jelentős olajmezőit még nem aknázták ki, most készült el ennek terve az új iraki kormányzat részére. A tervek megvalósulásával az iraki termelés akár napi több millió hordóval is növelhető lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik