Belföld

Egyre több európai tévéműsor látható

Egyre népszerűbbek az európai gyártású tévéműsorok – legalábbis a tévécsatornák üzemeltetői körében. Az Európai Bizottság összegzése szerint a tagállamokban 2002-ben már a műsoridő kétharmadát az öreg kontinensen készült alkotások töltötték ki.

Az EU az 1989-ben elfogadott és 1997-ben módosított „Televíziózás határok nélkül” nevű irányelvében a műsoridő kitöltésére vonatkozóan több előírást is megfogalmazott a tagállamokban működő tévétársaságok számára. 2001-ben és 2002-ben ezek mindegyike teljesült – állapította meg most közzétett értékelésében Brüsszel.

A direktíva 4. cikkelye arra kötelezi a tévécsatornákat, hogy ahol csak lehetséges, műsoridejük legalább 50 százalékát európai készítésű produkciók vetítésével töltsék ki. 2001-ben és 2002-ben ezzel szemben a bizottsági felmérések szerint EU-átlagban a sugárzási idő kétharmadában voltak láthatóak a tagállamok alkotásai. Ez több mint 5 százalékpontos emelkedést jelent az 1999-2000-es időszakban regisztrált arányhoz képest.

Az irányelv 5. cikkelye ezen felül arra is felszólít, hogy a sugárzott európai művek legalább 10 százalékban független (vagyis a tévétársaságokon kívüli) műsorgyártók termékei közül kerüljenek ki. Az említett években ezzel szemben a ténylegesen mért arány 38 illetve 34 százalék volt. A műsoridő-arányok kiszámításánál nem kell figyelembe venni a hírek, a sportesemények, a vetélkedők és egyéb televíziós játékok, a hirdetések, a televíziós vásárlások és a teletext-szolgáltatások sugárzására fordított időt.

„Ezek az általában véve pozitív eredmények bizonyítják az európai filmgyártás és általában véve az audiovizuális ipar életképességét” – örvendezett az adatokat kommentálva Viviane Reding illetékes bizottsági tag. A tagállamok között Luxemburgban láthatóak a legnagyobb arányban európai művek a képernyőn, ahol a teljes sugárzási idő 80 százalékát teszik ki. A legalacsonyabb arányt Portugáliában és Írországban mérték, ahol egyaránt hajszállal maradtak el a tévétársaságok az 50 százalékos minimumtól.

Brüsszel most azt ígéri, hogy a két év múlva esedékes következő jelentésben már az új tagországok adatai is szerepelni fognak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik