Belföld

Az OECD erősen bírálta az eurózónát

Az OECD jelentése szerint az euró bevezetése nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de ezért leginkább a tagállamok elhibázott gazdaságpolitikája a felelős.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) most közzétett jelentése kritikus hangot üt meg az eurót használó országok gazdaságpolitikájával kapcsolatban. Az OECD arra sürgeti a tucatnyi tagállamot, hogy erősítsék az eurózóna ellenálló-képességét a külgazdasági sokkokkal szemben. Továbbá felhívja a figyelmet, arra hogy az övezet nemzeti jövedelme egyre jobban lemarad a többi fejlett országétól, s még megdöbbentőbbek a különbségek e tekintetben magán az övezeten belül.

Az eurózóna számára óriási a lehetőség, hogy profitáljon a gazdasági integrációból, de a tagállamok nem tettek eleget annak érdekében, hogy be is söpörhessék ezt a hasznot – húzta alá Laurence Boone, a jelentés egyik szerzője. Ez az OECD szerint a gyenge teljesítmény részben az erős eurónak, a pesszimista fogyasztói hangulatnak és részben a hibás gazdaságpolitikának a következménye.

A munkaerő mobilitása az eurózónán belül túlságosan alacsony, a munkanélküliség pedig túlságosan magas – véli a jelentés. A versenyképesség javítását célzó lisszaboni reformokat pedig akadozva és félszívvel hajtják végre a szervezet szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik