Belföld

Napbor – St. Andrea Napbor 2003, St. Andrea Szőlőbirtok

Eger csoda a bonyolult hegyekkel a horizonton, a várost megkoronázó várral, termálvizeivel és boraival. Talán sehol ennyi talentumos borász egy borvidéken, mint errefelé.

Táj, történelem és (bor)kultúra szerencsésen találkozik itt, a Felvidék hajdani kapujában, mely ma is élő, dinamikusan, jóllehet nem ellentmondásmentesen fejlődő része az országnak. Szóval az egy főre jutó jó borászokban alighanem Eger az első, nem véletlen, hogy az idén Bordeaux-ban Eger maga több arany nyert, mint a borszuperhatalom Chile.


Napbor – St. Andrea Napbor 2003, St. Andrea Szőlőbirtok 1

St. Andrea Napbor 2003, St. Andrea Szőlőbirtok

E heti borunknak kellemes a címkéje, mint a legtöbb Lőrincz-boré. Lőrincz György a tehetségekben bővelkedő magyar borászat, ezen belül az egri borvidék fontos és rokonszenves szereplője. Fontos, mert érzékeny tehetséggel és nagy tudatossággal komponálja korszerű borait, jó ösztönei mellé komoly tudást is társítva. Lőrincz anno kutatóként is tevékenykedett, az úgynevezett szénsav-macerációs vörösborkészítésről publikálva. A fiatal borász (ki mellesleg két medált hozott Bordeaux-ból) azt az életformát éli, mely nyugalmasabb napnyugati országokban szinte tömeges, nálunk talán még kevésbé: sikeres alkotó értelmiségi, gyönyörű munkával és gyönyörű családdal. Legutóbbi, negyedik gyermeke Lőrincz szerint határozottan borásztípus, már amennyire ez egy kisdedről megítélhető. Lőrincz 20 hektár fölött diszponál, gyönyörű kis chateau-t emelt Egerszalókon, célja a táj kifejezése a borokban és az egri tradíció újrafogalmazása, hagyomány és modernitás ötvözése, hisz ma, a borászati technológiai forradalom után, tisztább és gazdagabb borokat tudunk készíteni, mint eleink valaha.

A Napbor világos szalmasárga színű bor zöld reflexekkel, barrik-illata friss gyümölcsösséggel társul. Ízben ugyanez: afféle franciás karakterű, gyümölcsös, divatos ízkép, jó kis fanyar savakkal, szép (nem füstös-fás) újhordóval. Kerek bor szép balansszal, könnyed, de tartalmas karakterrel. Nem egy bonyolult történet, hanem egy szép nyári bor magas, kicsit szédítős, 14 százalékos alkohollal, némi adstringenciával és kis kesernyével az utóízben. Chardonnay és Olaszrizling, azaz a nagy fehér világfajta és a kvázi-hungarikum magyar népi fehér alapszőlő küvéje. Fehér húsú szárnyasok és halak, füstölt pisztráng a Szalajka-völgyből, nyelvhal vagy rombuszhal, esetleg aligátorteknős (ez nem biztos, hogy van a Szalajkában) és füstölt vagy kecskesajt mellé ajánljuk, amikhez a Napbor 1880 forintért emelhető le a borpultról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik