Belföld

Mérséklődtek a rekordszintű olajárak

Csütörtökön a nyersolaj szabadpiacán mérséklődtek az árak az előző napi rekordszintről a profitrealizáló üzletek miatt, mivel számos befektető úgy vélte, hogy túlzott a Jukosz-ügy hatására bekövetkezett emelkedés.

Sok szakértő azonban úgy vélekedik, hogy a kínálati oldal bizonytalanságai miatt az árak új rekordokat dönthetnek még meg. Tom Jones a Global Change Associates szóvivője a BBC-nek közölte, hogy az olajkitermelés bármilyen újabb megakadása hatalmas zavart okozhat a piacokon. 

A rekordár szintet elsősorban a Jukosz leállása okozza. A befektetőket továbbá az is nyutalanítja, hogy az OPEC jelenleg gyakorlatilag teljes kapacitásaival termeli a nyersolajat, valamint várhatóan az amerikai olajtartalékok újabb – közel egy millió hordós – süllyedéséről ad ki jelentést hamarosan az amerikai kormányzat.

Az amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a szeptemberi határidőre csütörtök reggel hordónként 42,70 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 20 centtel olcsóbb a szerdai zárónál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik