Belföld

Zuhan a Jukosz – pánik a tőzsdén

Hétfőn 22 százalékot, kedden újabb 15-öt zuhantak a Jukosz részvényei a moszkvai tőzsdén, és még hátravan három nap. Az EU eközben egyre erősebben ráncolja a homlokát Putyin politikai bosszúhadjárata miatt.

Meglehet, ha naponta 20 százalékot veszítenek is értékükből a Jukosz részvényei, a matematika törvényei szerint akkor sem érik el soha a nullát, de ez aligha vigasztalja most azokat a befektetőket, akiknek még mindig sok Jukosz-papír van a portfóliójukban. Ilyenekből persze egyre kevesebb akad, legalábbis az elmúlt napok pánikszerű eladásai erre engednek következtetni.





      Egy hét: mínusz 55
              százalék

A szorongatott helyzetben levő cég részvényei 55 százalékot vesztettek értékükből egy hét alatt, vagyis azóta, hogy bejelentették: a végrehajtók eladják fő termelőegységét, a Juganszknyeftegazt (Juganszkot), amely a Jukosz 1,7 millió hordós napi össztermelésének 60 százalékát adja. A múlt keddi bejelentés szerint a bírósági végrehajtók kiárusítják a Juganszkot – a Jukosz tudomása szerint 1,75 milliárd dollárért. A Jukosz közleménye szerint ugyanakkor csak az olajkészletek – amelyek felett a Juganszk rendelkezik – 30,4 milliárd dollár összértékűek. A Jukosz a “törvény szándékos megsértésének” minősítette a lépést, tekintve, hogy nem csupán az eladási ár lenne töredéke a Juganszk tényleges értékének, de az egységet – a cég tudomása szerint – közvetlenül adnák el, nem pedig árverés útján.
A Juganszk bejelentett kényszereladása ellenére folytatja, sőt növelni akarja kitermelését – közölte a cég vezetője hétfőn. Jurij Ljovin, termelési vezetőhelyettes a Reutersnek nyilatkozva elmondta: 54 millió tonna – napi 1,08 millió hordó – olajat terveznek kitermelni az idén, és ezt a számot politikai okokból nem is akarják módosítani. Bármely módosítást csak geopolitikai okból tudunk elképzelni és jövőre igen agresszív, 5-12 százalékos növekedési terveink vannak – jelentette ki. Tavaly a cég 50 millió tonna – napi 1 millió hordó – olajat termelt.

Hétfő, kedd – mi jöhet még?

A szokottnál is rosszabb hangulatban ébredtek hétfőn a Jukosz-részvényesek, ugyanis gyakorlatilag minden érdemi információ, újabb fejlemény nélkül (hacsak nem Nezvlin gyilkossági gyanúja miatt) kezdték el pánikszerűen eladogatni az olajpapírokat a moszkvai tőzsdén, miáltal azok egy nap alatt 21,5 százalékot veszítettek értékükből.

A részvények kereskedését napközben egy órára fel is kellett függeszteni, hogy a tőzsdenap végén a részvényesek konstatálhassák: a papírok csak azért nem zuhantak a 4,2 dolláros szint alá, mert végre bezárt a moszkvai parkett. Ezzel a papírok 32 havi mélypontra ereszkedtek, vagyis a hét első napján ugrott a cég értékének egyötöde.

A tovagyűrűző pánikhangulat hatására kedden újabb mélységek felé hanyatlott az árfolyam, és további 15,5 százalékos zuhanással 3,55 dollárra, 2001 októbere óta nem látott mélységekbe érkezett. A több napja tartó tőzsdei pánik egyértelmű jele annak, hogy befektetők már végképp feladták abbéli reményüket, hogy az orosz olajóriás megmenekülhet a pénzügyi összeomlás elől.

Ebben a helyzetben pedig úgy vélekednek, hogy akármilyen keveset is, de jobb ma valamit kapni a részvényekért, mint holnap esetleg már semmit. Jóllehet egyes elemzők is osztják már ezt a nézetet, az alkuszok bizonyos tábora szerint történjék bármi, mindig is érni fognak valamit a Jukosz-részvények, és kellően alacsony árfolyam mellett a vevők is visszatérhetnek a parkettre.

Politikai leszámolás

Mindeközben az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős igazgatója, Eneko Landaburu azzal vádolta meg Putyin elnököt, hogy politikai nézetkülönségeik miatt bosszúhadjáratot folytat Mihail Hodorkovszkij ellen. Politikai leszámolásról van szó – ráncolják a szemöldöküket Brüsszelben -, amelynek során Vlagyimir Putyin keményen megbünteti (és egyben távol tartja további politikai akcióitól) a leggazdagabb orosz oligarchát, amiért az a Putyin ellenzékét képviselő politikai tábort támogatta anyagilag.

Kedden egyébként egy moszkvai bíróság megerősítette azt a korábban hozott bírói ítéletet, amelyben zárolták a társaság, illetve érdekeltségei svájci bankszámláit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik