Belföld

Több támogatás a közműfejlesztésben

Nő a rászorultak közműfejlesztési támogatása, és változnak a támogatás igénybevételének szabályai.

A korábban érvényben lévő szabályokhoz képest változás, hogy a támogatásban csak az arra rászorulók részesülhetnek, ennek mértéke az eddigi 15 százalék helyett 25 százalékra emelkedett. A közműfejlesztési hozzájárulásként igénybe vehető összeg, ingatlanonként és közművenként legfeljebb 150 ezer forint.
A támogatott körbe az tartozik, aki az öregségi nyugdíjminimum kétszeresét meg nem haladó nyugellátásban részesül, vagy aki az önkormányzattól rendszeres szociális segélyt, időskorúak járadékát, normatív lakásfenntartási támogatást és gyermeke jogán gyermekvédelmi támogatást kap.

Az 1990-től hatályos kormányrendeletet felváltó új jogszabály pontosan meghatározza a kedvezményezettek körét és –lehetőség szerint- kizárja a visszaéléseket. A korábbi tapasztalatok alapján világossá vált, hogy meg kell gátolni, például a közművesített ingatlan értékesítése esetén a visszaigénylési jog továbbadását, a közműfejlesztési támogatás tényleges megfizetését megelőző támogatásigénylést, az irreális közműberuházási értékek támogatási alapként való érvényesíthetőségét, illetve egyértelművé kell tenni a telekhatáron belüli és kívüli esetek pontos határvonalát.

A rendelet a központi költségvetés számára összességében többletteherrel nem jár. Megtakarítást több év után eredményezhet, mivel az új szabályok a hatályba lépést követően megkezdett közműfejlesztésekre vonatkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik